Nova vest
Tenis

Sreda, 28.01.2015.

09:25

Novak rutinski srušio Raonića

Najbolji teniser sveta Novak Đoković plasirao se u polufinale Australijan Opena, trijumfom nad Kanađaninom Milošem Raonićem u tri seta.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images
Beta/AP Photo/Bernat Armangue

Đoković je do pobede nad Raonićem došao sa 7:6 (7:5), 6:4, 6:2, posle dva sata igre.

Novakov rival u borbi za finale biće branilac titule Stanislas Vavrinka u reprizi prošlogodišnjeg četvrtfinala. Švajcarac je u ovogodišnjem četvrtfinalu pobedio Japanca Keija Nišikorija sa 6:3, 6:4, 7:6.

Novak je protiv Raonića odigrao odličan meč, u prvom setu kanadski teniser je uspeo da mu parira, ali potom je prvi reket sveta pokazao svoju nadmoć. Raonić je posebno mučio Đokovića svojim servisom kada je srpski teniser imao prilike za brejk, ali je na kraju imao samo 15 as udarac, nasuprot osam prvog reketa sveta.

Đoković je posebno dobar na prvom servisu, osvojio je čak 89 odsto poena na njemu, dok je Raonić imao 72 odsto uspešnosti. U vinerima su bili približno isti, Raonić je imao čak jedan više od Novaka, ali je srpski teniser imao 19 neiznuđenih grešaka manje, a 23 poena više tokom dva sata igre.

Tok meča

Novak je odlično ušao u meč i na samom startu je osvojio servis gem bez izgubljenog poena. Srpski teniser je uspeo da izvrši odličan pritisak na Raonićevom servisu, brzo je došao do prilike za brejk, pre nego što je Kanađanin as udarcem uspeo da se spase. Posle velike borbe, prvi reket sveta je izborio novu šansu, da bi Raonić na isti način uzvratio, a potom zahvaljujući snažnom servisu izjednačio na 1:1.

To, međutim, nije omelo srpskog tenisera da nastavi sa sigurnim servisom za 2:1. Raonić je uzvratio sigurnije nego u drugom gemu, a Novak se i dalje uzdao u svoj prvi servis koji mu je i donosio sigurne servis gemove. Najveći pritisak kanadski teniser je na Novaka izvršio u sedmom gemu, kada je došao na 0:30, ali se Đoković tada probudio. Nanizao je tri poena zaredom, ali je na gem lopti poslao loptu u aut, a potom je imao sreću što se Raonić okliznuo tokom sledećeg poena, da bi sigurnim poenom stigao do 4:3.

Novak je novu priliku za brejk imao u osmom gemu, dva puta je imao brejk lopte, ali je Raonić sjajnim servisom uspeo da se odbrani, a potom natera Đokovića na grešku za 4:4. Usledio je novi poprilično siguran servis gem srpskog tenisera, pa je Kanađanin u desetom gemu servirao za ostanak u setu. Đoković je odlično izvršio pritisak na kanadskom teniseru, terao ga je da trči i uvodio ga u duge razmene udaraca, ali je poslao lopticu u aut, pa u mrežu kada je bilo najvažnije za 5:5.
Obojica su bili sigurni na svojim servisima u naredna dva gema, pa je set ušao u taj-brejk. Raonić je tada Novaku parirao samo servisom, dok je srpski teniser istrčavao i na mrežu i brzo je stigao do tri set lopte. Iako se činilo da je već prvu iskoristio, ispostavilo se da je Raonićeva loptica bila na liniji, da bi drugu sam Novak poslao u aut, da bi Kanađanin to uradio kod treće i prvi set je pripao srpskom teniseru.

Posle osvojenog prvog seta, Đoković je odlično odigrao na Raonićevom servisu i došao do prvog brejka na meču. Srpski teniser je brzo došao do tri brejk lopte, Kanađanin je samo prvu uspeo da odbrani, da bi bez izgubljenog poena poveo 2:0. Od tada, i Raonić i Đoković su bili poprilično sigurni na svojim servisima, pa je najbolji teniser sveta čuvao brejk prednosti.

U narednim gemovima nijedan od njih dvojice nije imao brejk priliku, pa je Novak u desetom gemu servirao za osvajanje drugog seta. Srpski teniser je to rutinski i izveo i praktično bez većih problema došao na korak od plasmana u polufinale.

Novak je odlično ušao i u treći set, odmah je izvršio pritisak na Raonića, imao je nekoliko prilika da mu oduzme servis, ali je Kanađanin uspeo da se odbrani za 1:0, da bi prvi reket sveta brzo uzvratio za izjednačenje. Sve ono što je propustio u prvom gemu seta, Novak je nadoknadio u trećem - došao je do 0:40, Raonić je as udarcem uspeo da spase prvu brejk loptu, ali ne i drugu, pa je srpski teniser poveo sa 2:1. Bez izgubljenog poena, prvi reket sveta je odmah i obezbedio taj brejk.

Đoković tu nije stao, do nove šanse za brejk je došao već u narednom gemu, Raonić se tada odbranio, ali je Novak nastavio u istom ritmu. Posle izjednačenja, srpski teniser je izborio novu brejk priliku, koju je iskoristio za 4:1, da bi Kanađanin sigurnim servis gemom prekinuo seriju svog rivala. Raonić je, međutim, tako samo produžio meč za jedan gem, pošto je srpski teniser potom odservirao za meč.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

181 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu