Vi izaberite

Iako je do parlamentarnih izbora ostalo još dvadesetak dana, poznata su imena većine kandidata za budućeg premijera Srbije. G17 plus, Demokratska stranka, socijalisti, radikali i Demokratska alternativa istakli su kandidate za prvog čoveka nove republičke vlade, dok ostale stranke ne žele da izađu u javnost sa svojim kandidatima za tu funkciju.

Info

Izvor: B92

Sreda, 10.12.2003.

00:40

Default images

Demokrati bi na mestu premijera želeli da vide aktuelnog predsednika Vlade Srbije Zorana Živkovića. Hoće li Živković biti stari-novi premijer, zavisiće prvenstveno od izbornog rezultata demokrata pojačanih DC, GSS i SDU. Imajući u vidu da se ministar finansija Srbije Božidar Đelić nalazi na izbornoj listi DS, gotovo je sigurno da bi Đelić zadržao tu poziciju. To je nedavno potvrdio i Živković koji je izjavio da u novom kabinetu ne bi menjao nekoliko ministara, uključujući tu i Đelića.

Kandidat G17 plus za novog premijera je lider te stranke Miroljub Labus, dok je kandidat za ministra finansija potpredsednik G17 i bivši guverner NBS Mlađan Dinkić.

Aleksandar Vučić, generalni sekretar SRS, za „Blic“ je potvrdio da je Tomislav Nikolić kandidat radikala za premijera. Vučić nije saopštio ko je kandidat radikala za budućeg ministra finansija, jer radikali o drugim imenima za budući sastav vlade nisu raspravljali.

Najtajnovitiji sa imenima kandidata za budući sastav Vlade Srbije su u Demokratskoj stranci Srbije. Niko u DSS za sada, bar ne javno, ne želi da kaže ko su kandidati te stranke za novog premijera i ministre. Kako „Blic“ nezvanično saznaje u DSS, lider te stranke Vojislav Koštunica vrlo blizu je odluci da bude kandidat za novog mandatara ukoliko njegova stranka pobedi na izborima. Potpredsednik DSS Dragan Maršićanin bi bio najozbiljniji kandidat te stranke za budućeg ministra finansija, tvrdi naš sagovornik iz vrha DSS, koji je želeo da ostane anoniman.

Ivica Dačić, predsednik Glavnog odbora SPS, za „Blic“ tvrdi da su socijalisti samo odlučili da je Milutin Mrkonjić kandidat za novog premijera, dok o ostalim imenima nije bilo govora. Mrkonjić je ostao upamćen dok je bio na funkciji direktora Direkcije za izgradnju, nakon bombardovanja SRJ. Upućeni tvrde da je Mrkonjić predložen za premijera na insistiranje Slobodana Miloševića.

„Otpor“ nije izašao sa kandidatima za sastav buduće vlade. Srđan Milivojević, član „Otpora“ i kandidat za poslanika, kaže za „Blic“ da u toj stranci smatraju da nije dobro izlaziti sa imenima tih kandidata pre izbora. „Otpor“ je predstavio svojih devet stručnih timova koji se nalaze na izbornoj listi te stranke. Vodeći se tom logikom, ministar za finansije bi mogao da bude Marko Backović koji je predstavio tim za ekonomiju, privredu, energetiku i poljoprivredu.

I dok pojedini još uvek neće da kažu koga bi želeli da vide na mestu premijera, lider DA Nebojša Čović se sam nudi za tu funkciju, priznajući da ima premijerske ambicije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: