Biračko pravo

Info

Izvor: B92

Četvrtak, 05.09.2002.

00:51

Default images

U savremenim demokratskim zemljama, biračko pravo ili pravo glasa jedno je od osnovnih i najstarijih političkih prava građana i direktno ga utvrđuje sam ustav i to kao: opšte, jednako i neposredno biračko pravo. Opšte biračko pravo znači da svi punoletni građani imaju pravo glasa bez obzira na razlike koje postoje među njima u klasnom, ekonomskom, rasnom, nacionalnom i drugom pogledu. Jednako biračko pravo znači da glas svakog birača ima jednaku vrednost, a ona se ostvaruje tako što svaki birač ima samo jedan glas na istim izborima. Neposredno biračko pravo znači da birači neposredno, dakle, lično biraju svoje predstavnike. U poslednjoj deceniji na svim izborima događalo se da pojedini građani nisu mogli da iskoriste svoje biračko pravo, jer su njihova imena volšebno nestajala sa spiskova birača. Neki su prerano umirali, neki još nisu ni bili rodjeni, a bilo je onih koji su se rodili po nekoliko puta. Mnogi danas ukazuju da mogućnost manipulacije biračkim pravom postoji i na predstojećim izborima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Napustite Rusiju"

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je da će uskoro zatražiti od banke Rajfajzen internešnel AG da ubrza proces smanjenja poslovanja u Rusiji.

8:02

20.4.2024.

1 d

Podeli: