Izvor: B92

Daleke gradske destinacije postaju sve popularnije. Ipak, neke od njih su pristupačnije od drugih.

Prema preporukama Pošte Velike Britanije, najpovoljnije gradske destinacije za duži boravak su Bangkok, Tokio i Peking, dok bi oni plićeg džepa trebalo da izbegavaju gradove SAD.

Istraživanje koje je sprovela ta državna firma uzelo je u obzir cene 11 najčešćih potrepština, uključujući hranu, aerodromski transfer, razgledanje grada i smeštaj s četiri zvezdice u 10 popularnih gradova udaljenih na barem šest sati leta od Velike Britanije.

U Bangkoku troškovi iznose oko 413 dolara, odnosno oko 18 dolara manje nego u Tokiju, uglavnom zato što je smeštaj u Tajlandu povoljniji.

Tri noći u hotelu sa četiri zvezdice u Bangkoku su u proseku 130 dolara jeftinije od onih u Tokiju. Međutim, ostale cene su mnogo niže u Japanu, nego u Tajlandu.

Štaviše, hrana u Tokiju je jeftinija nego u ostalim gradovima, pa tako u proseku večera sačinjena od predjela, glavnog jela i deserta, uz flašu lokalnog vina košta oko 44 dolara.

Poređenja radi, takva večera u Singapuru košta paprenih 130 dolara i ujedno je najskuplja na listi.

U obzir su uzete cene sledećih stvari: šolja filter-kafe u baru, flaša piva lokalnog proizvođača od 330ml, gazirani napitak 330ml u kafe baru, čaša vina (175ml), večera sa flašom vina, povratna cena autobuskog ili metro prevoza od aerodroma do grada, razgledanje grada iz autobusa ili broda, ulaz na najveću turističku atrakciju, ulaz u najbolji muzej, ulaz u najbolju galeriju, tri noći u hotelu sa četiri zvezdice za dve odrasle osobe.

Destinacija Cena
1. Bangkok 413 dolara
2. Tokio 432 dolara
3. Peking 439 dolara
4. Dubai 471 dolara
5. Kejptaun 515 dolara
6. Singapur 533 dolara
7. Vašington 657 dolara
8. Toronto 798 dolara
9. Njujork 928 dolara
10. Boston 1.074 dolara

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.