Izvor: B92

Umetnik Kristo pozvao je sve posetioce italijanskog jezera Izeo da "prošetaju po vodi" ogromnom plutajućom platformom koju je nazvao "The Floating Piers" (plutajuća luka).

Niko nije očekivao da će mostom od 3 kilometra koji predstavlja umetničku instalaciju već prvog dana proći desetine hiljada posetilaca. Iz tog razloga, vlasti su bile primorane da ga zatvore tokom noći.

Šetalište napravljeno od 200.000 plutajućih plastičnih kocki, prekrivenih narandžastim platnom, za kratko vreme postalo je prava atrakcija, a već u prvih pet dana privuklo 270.000 posetilaca.

Most koji polazi iz grada Sulzana, 100 km istočno od Milana, sada se zatvara u periodu između ponoći i šest sati ujutro, a biće razmontiran 3. jula.

Veliki broj poseta predstavlja i ogroman izazov lokalnim vlastima da prostor jezera održe čistim, rekao je guverner Breše Valerio Valente.

Umetnik Kristo poznat je po velikim radovima, uključujući onaj iz 1995. godine kada je zgradu Rajhstaga u Berlinu umotao u platno. Decenijama je stvarao sa suprugom Žan-Klod, koja je preminula 2009. godine.

Da poseta ovoj umetničkoj instalaciji ne jenjava, možete se uveriti i gledajući ovaj prizor uživo:

.

.

.

Taken from above yesterday by @wolfgangvolz #thefloatingpiers

A photo posted by The Floating Piers (@floatingpiers) on

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.