Izvor: B92

Procenjuje se da će ove godine u inostranstvo putovati 10 odsto više građana Srbije nego 2009.

Izvor: Politika

Kada Beogradski sajam 24. februara otvori kapije i označi početak 32. međunarodne smotre turizma, na štandovima izlagača naći će se mnoštvo povoljnih ponuda za putovanja u primorska mesta.

– Formirali smo cene za predsezonu u letovalištima u Grčkoj, Turskoj, Španiji i Bugarskoj. Reč je o paket-aranžmanima koji uključuju deset dana i devet noćenja, sa autobuskim prevozom. Najjeftinija je ponuda za odmor u Grčkoj po ceni od 45 evra u predsezoni, dok će isti aranžmani u zenitu leta koštati od 100 do 150 evra. Ove godine očekujemo veliko interesovanje i za Španiju, a cene aranžmana su od 189 do 400 evra, uz uračunato zdravstveno osiguranje – kažu u „Argus tursu”.

Ponude za more u maju i prvoj polovini juna već je istakla i turistička agencija „Oktopod travel”, koja aranžmane u Grčkoj, sa autobuskim prevozom, nudi po ceni od 5.790 dinara. Iste ture u jeku sezone koštaće 110 evra.

Agencija „Odeon vorld travel” u predsezoni organizuje putovanja u Tursku, sever i ostrva Grčke, Egipat, Sloveniju, Bugarsku, Hrvatsku, Crnu Goru, Španiju, a aranžmani uključuju i avionski prevoz.

– Avionske karte biće jeftinije zbog nižih aerodromskih taksa, pa se to odrazilo i na cene aranžmana. Devet noćenja u Egiptu košta od 365 do 1.060 evra, u Turskoj od 300 do 2.230, u Grčkoj od 265, a u Španiji 495 evra – ističu u toj agenciji.

U Nacionalnoj asocijaciji turističkih agencija (JUTA) naglašavaju da će, uprkos krizi, građani Srbije ove godine putovati više nego prethodnih.

– Ranijih godina su naše agencije u predsezoni i postsezoni imale izrazito povoljne aranžmane, pa je bilo moguće provesti desetak dana u inostranstvu za pedesetak evra, što je bilo tri puta jevtinije nego u špicu sezone. Prošle sezone, uprkos krizi, turistički promet nije opao. Ukidanje viza i dolazak niskotarifnih aviokompanija na naše tržište dovelo je do toga da je prvi put moguće „Jatom” putovati za 15 evra, a ova kompanija umanjuje i cene za čarter aranžmane. Konačno su se i hotelijeri dozvali pameti i prilagodili cene platežnoj moći. Procenjujemo da će ove godine, uprkos svim problemima, za deset odsto više građana Srbije putovati u inostranstvo nego 2009. Na osnovu ankete u kojoj je učestvovalo 3.000 posetilaca našeg sajta, njih oko 40 odsto letovaće u Grčkoj. Na listi interesantnih mesta slede Španija, pa Turska – objašnjava Radisav Stanković, direktor JUTA.

Turističke agencije će svoje ponude predstaviti na Sajmu turizma, na kome će aranžmani u sezoni biti jeftiniji za 20 odsto. Tu su i takozvane frst minit ponude, pa onaj ko već sada zna kada i gde bi na odmor, može da uštedi znatnu sumu novca. Država gost manifestacije je Slovenija, koja će se predstaviti pre svega aranžmanima za zdrav i aktivan odmor u prirodi. Promovisaće biciklističke ture, pešačenje, planinarenje, splavarenje, boravak u seoskim domaćinstvima, ali i gradove, vinske puteve, kulturnu baštinu.

Za četiri dana, koliko će trajati manifestacija, pod kupolama Beogradskog sajma prodefilovaće 850 izlagača iz 41 zemlje. Najavljeno je da će se prvi put predstaviti turističke organizacije Španije i SAD, a premijerno će se održati i sajam vina „Beo vajn fer”.

D. Vukotić

-------------------------------------------

Sve više srpskih turista u Malom Lošinju

Direktorka Turističke zajednice Malog Lošinja iz Hrvatske uoči Međunarodnog sajma turizma pozvala je turiste iz Srbije da posete to ostrvo na Jadranu.

– Poslednjih godina zabeležili smo povećan broj dolazaka gostiju iz Srbije, koji se veoma pozitivno izjašnjavaju o boravku na našem ostrvu. Želeli smo da Beograđanima i gostima iz Republike Srbije što više približimo našu veoma kvalitetnu ponudu za odmor u toku letnjih meseci, ali i u ostalom delu godine – kaže Đurđica Šimičić.

Ostrvo je, kaže, idealno za fizički i psihički oporavak, tokom cele godine. Hotelijeri nude vikend i nedeljne programe oslobađanja od stresa i razne druge programe.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.