Kosovo: Jasna granica sa Srbijom i 232 stanovnika

Na društvenoj mreži Redit se ovih dana priča o Kosovu, ali bugarskom, koje se nalazi nedaleko od granice sa Srbijom u provinciji Vidin.

Izvor: B92

Četvrtak, 16.03.2023.

17:25

Kosovo: Jasna granica sa Srbijom i 232 stanovnika
Foto: Profimedia

O ovom selu se ne zna mnogo i jedine informacije koje o njemu možete naći na internetu su da po popisu iz 2021. godine ima 232 stanovnika i površinu od oko 15 i po kilometara kvadratnih.

Drugo bugarsko Kosovo smešteno je u Rodopskim planinama nedaleko od granice sa Grčkom u provinciji Plovdiv i pripada opštini Asenovgrad i ono ima malo zanimljiviju istoriju od ovog prvog Kosova iz Vidina.
Данас открих да у Бугарској постоји село звано Косово, недалеко од српске границе
by u/Egzarh in serbia
Naselje je formirano još u 17. veku i uglavnom su ga naseljavali doseljenici iz Starog Sela, mesta koje se nalazi nadomak Velike Plane, dakle možemo da pretpostavimo da su ga prvobitno naselili Srbi, tako da i nije čudno što je ovo selo dobilo baš ovakvo ime.

Selo je na svom ekonomskom i demografskom vrhuncu bilo tokom 19. veka, a veliki broj kuća iz ovog doba očuvan je sve do danas. Kako se navodi, ovo selo ima čak 63 kulturna spomenika, od kojih su 5 od nacionalnog značaja, a ima i svoj etnografski muzej.

Ako pogledamo po državama sa kojima se Srbija graniči, videćemo da u skoro svakoj ima bar po jedno Kosovo. Postoji Kosovo i u Hrvatskoj na putu između Ramljana i Zvijernica, a ima jedno i u Bosni i Hercegovini nedaleko od Foče. U Severnoj Makedoniji takođe postoji selo Kosovo u regionu Porečje, nekada se zvalo Koso Selo, pa je od toga naziv evoluirao u Kosovo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

14 h

Podeli: