Andora: Miris šunke sa vrhova Pirineja

Jesen je, kažu, najbolje vreme za posetu kneževini Andori i njenoj prestonici, smeštenoj na 1.023 metra planinskog venca Prineja.

Izvor: Marko Lopušina

Četvrtak, 16.10.2014.

08:50

Default images

Foto: MARIA ROSA FERRE / Flickr.com

To je period kada jenjavaju turističke gužve, kada su muzeji i prodavnice poluprazni, a u varoši od dvadesetak hiljada žitelja je dovoljno živo, da se ne osećate usamljenim.

U Andoru la Velja, glavni grad jedne od najmanjih evropskih država, najbolje je stići autobusom iz Barcelone koja je udaljena 208 kilometara, jer prestonica kneževine nema železničke pruge i stanice, a ni aerodrom. Kneževina Andora je nastala tako što je car Karlo Veliki posebnom poveljom dodelio zemlju Kataloncima kao nagradu za njihovu borbu protiv Mavara. Suverenitet nad kneževinom su dugo delili Španci i Francuzi, ali su na kraju Katalonci preovladali i danas oni čine većinu stanovništva u zemlji od samo 468 kvadratnih kilometara. Katalonski je zvanični jezik ove kneževine, koja ima oko 86.000 stanovnika, mada postoji i andorski jezik, nastao kao mešavina govora domorodaca i doseljenika iz Španije i Francuske.
Foto: MARIA ROSA FERRE / Flickr.com

Od sedam andorskih naselja najveći i najvažniji grad Andoru la Velja nalazi se na jugu ove planinske zemlje u uskoj dolini reke Valira. Postoje podaci da je grad osnovan u doba pre Hrista. O tome svedoče ostaci starog gradskog jezgra. Značajna je Kuća de la Valj (zgrada parlamenta), ali i crkva Svetog Stjepana Prvomučenika izgrađena u 11. veku u romaničkom stilu. Najstarija i najpoznatija crkva je u župi Santa Coloma, dok je kradska katedrala prepoznatljiva po svojim grafitima na spoljnim zidovima i visokom zvoniku. Najveći kulturni centri u prestonici su Kneževa palata, odnosno vladina dvorana, Nacionalni muzej i gradsko pozorište.

Varoš je prestonica države od 1287. godine. Ujedno je sedište zakonodavne, izvršne i sudbene vlasti, ali i centar kulture, bakarstva, privrede, turizma i sporta. Iako u 20. veku Andora nije imala veliki istorijski značaj, uspela je na sebi svojstven način da se uzdigne iz zaborava i samoće Pirineja i izraste u “najveći evropski djuti fri šop“ .

U Aveniji Karmelani i ulici Bonaventura Riberagva nalazi se hiljadu prodavnica nakita, dijamanata, satova, parfema, duvana, viskija, šunki, obuće i firmirane garderobe, koja je u jesen izložena po dobro sniženim cenama. Skupoceni parfemi se prodaju sa popustom i od 50 odsto. Andorcima se ovakva vrsta trgovine isplati, jer je kneževina zemlja bez poreza. Zato je privlačna ne samo za strane turiste i trgovce, već i za švercere, pa Katalonci masovno u ovoj varoši kupuju šunke, viski, zlato, antikvitete i cigare, da bi ih preprodavali po Španiji.
Foto: Ferran Llorens / Flickr.com

Tu su i prodavnice tehničke robe najnovije generacije, po daleko nižim cenama od onih u ostalim evropskim prestonicama. Naime, kada su pedesetih godina prošlog veka u Andoru stigli prvi turisti, zaljubljenici u prirodu, lov, ribolov, zimske sportove, otkrili su draž kupovine robe iz svih krajeva sveta. Otuda su danas „djuti fri“ turizam, odnosno prodaja glavni izvor prihoda ove zemlje. Nezaposlenih u celoj Andori, gotovo da nema.

Malo je poznato, međutim, da je kneževina Andora veliki proizvođač parfema i cigara. U ovoj zemlji postoji 19 fabrika parfema i 102 plantaže duvana i pogona za pravljenje cigara. Rodonačelnik industrije mirišljave lepote je Julija Bonet, rođena u Andori 1922. godine, koja je prva 1939. otvorila fabriku toaletne vode i kozmetike i potom kreirala parfem “Julia” (danas se prodaje u njenom lancu parfimerija širom Evrope i sveta). U čast gospođe Julije Bonet, 2003. godine je otvorena fondacija i Muzej parfema, koji godišnje poseti čak milion turista.

I mada se ne bi očekivalo da usred Pirineja raste duvan, kneževina Andora se svrstala u proizođače cigara, koje su doduše lošijeg kvaliteta od kubanskih, ali dovoljno vredne da su i one završile u svom Muzeju duvana. U gradu ima mnogo muzeja, a ističe se muzej auzomobila sa četvorotočkašima iz period 1898. – 1950. Grad, kneževinu i ove muzeje prošle godine posetilo je 9,5 miliona stranaca.

Sve do početka pedesetih godina kneževina je bila poljoprivredna zemlja, u kojoj su stanovnici Andore živeli od stočarstva i proizvodnje stoke, mesa i posebno šunki. Tu tradiciju žitelji Androe, ali i njene prestonice nisu napustili. Na jesen, cene andorskih šunki, neslanih, mekanih i slatkih, pale su sa 36 na 10 evra po kilogramu, pa su prodavane kao sladoled.
Foto: Alex Alishevskikh / Flickr.com

Andora je dom narodnih plesova kao što su kontrapas i maratksa, koji još uvek opstaju, posebno u gradiću Sent Đulija de Loriji.

Andorina narodna muzika ima sličnosti sa muzikom Španaca i Francuza, ali posebno upečatljiv je katalonski uticaj, koji se i ogleda u prisustvu plesa sardana. Prestonica malene kneževine je 1991. i 2005. bila domaćin Igara malih europskih država.

U dolini Madriu (na reci Valiri), koja se nalazi se na Uneskovoj listi svetske baštine, ljudi i danas žive u harmoniji s prirodom. Glečerskog je porekla i zauzima deset odsto teritorije Andore. Obilazak doline nudi posetiocima najlepši pogled na okolni pejzaž i stare pastirske kolibe izgrađene u tradicionalnom stilu.

Ukoliko ste ljubitelj zimskih sportova, Andora je idealno turističko odredište. Popularno je planinsko selo El Serat na nadmorskoj visini od 1.540 metara, odakle mozete uzivati u predivnom pogledu.

I posebno vredi videti moderne skijaške centre Valjnord i Grandvalira, koji raspolažu sa čak 284,5 kilometara skijaških staza sa 110 žičara i 1385 topova za proizvodnju veštačkog snega. Ova skijaška oblast ima čak 65 vrhova viših od 2.000 m, što obezbeđuje stalnu prisutnost kvalitetnog i prirodnog snega. Drugi popularni ski centri su Pas de la Kasa, na granici sa Francuskom.

Izvor: Novosti.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

10 h

Podeli: