Vrnjačka banja - mesto za uživanje

Naša najpoznatija banja pored odmora i lečenja nudi i posebne izlete, a uz blizinu planine Goč, lekovite mineralne izvore, zelenilo i tradicionalnu srpsku hranu odmorićete se uz nevelike troškove. Kroz šetnju Vrnjačkom banjom upoznajemo vas sa njenim prirodnim i kulturnim blagom.

Izvor: B92

Petak, 15.04.2011.

17:16

Default images

Već 143 godine, Vrnjačka banja privlači turiste svojom prirodnom lepotom i lekovitim mineralnim vodama (7 poznatih izvora).Njene jedinstvene parkove su pre više od jednog veka uredili poznati baštovani tog doba. Simbol Vrnjačke banje postala je velika cvetna barokna rundela ispred Termomineralnog kupatila.

Pored Vrnjačke reke, u delu parka sa skulpturama, nalaze se značajna ostvarenja naših i stranih vajara ukomponovana u sredinu sa retkim egzotičnim biljem. Istorija korišćenja vrnjačkih mineralnih voda seže u duboku prošlost, u vreme kada su ove prostore naseljavali keltski Skordisci.

Posle rimskog osvajanja Balkana krajem stare i početkom noove ere mineralne vode su korišćene za pijenje i kupanje, o čemu svedoči pronađen rimski izvor prilikom kaptaže vrnjačke tople mineralne vode 1924. godine i mnoštvo novčića sa likovima rimskih imperatora.

Vrlo je moguće da su u srednjem veku za lekovitost vrnjačkih voda znali i novonaseljeni Sloveni. Naročiti uspon Banja doživljava u godinama pred Balkanske ratove. Vrnjačka banja je tada dobila veliki broj modernih pansiona, izgrađeno je jedno kupatilo, radio je jedan bioskop, a u pripremi je bila izgradnja drugog. Posle prvog svetskog rata beleži se nagli uspon čiji će vrhunac biti dostignut krajem tridesetih godina 20.veka.

Najveću posetu Vrnjačka banja je imala osamdestih godina - blizu 200 hiljada posetilaca koji su ostvarili dva milona noćenja.
Prièa o Nadi i Relji, Foto: Rokerismorave/wiki
Most ljubavi

U osvit Prvog svetskog rata dok još nisu slutili rat zavoleli su se učiteljica Nada i srpski oficir Relja. Zavoleli su se i obećali jedni drugom, a bila je to ljubav o kojoj su svi pričali. Međutim došao je rat i Relja odlazi u Grčku na ratište. Nikad se nije vratio jer se zaljubio u prelepu Grkinju a raskinuo veridbu sa Nadom. O njegovoj sudbini se više ništa nije znalo ali Nadinu sudbinu zna svaki Banjačanin.

Zbog prevelike tuge ona svakim danom vene i na kraju umire, mlada i nesrećna. Potrešene njenom pričom mlade devojke, u želji da sačuvaju svoju ljubav, na katance ispisuju svoja imena i imena svojih dragih i vezuju za ogradu mosta koji je bio omiljeno sastajalište Nade i relje, a ključeve simbolično bacaju u reku.

Ovaj običaj je ostao i nakon drugog rata, a Desanka Maksimović je prilikom jedne posete saznala za ovu tragičnu priču i inspirisana njome napisala jednu od svojih najlepših ljubavnih pesama - Molitvu za ljubav. Da bi nastavili ovu priču mladi parovi su nastavili tradiciju „vezivanja" svoje ljubavi, a most su nazvali „Most ljubavi".
Jezero na Goèu, Foto: Bobik/Flickr
U avgustu se na letnjoj pozornici održava Festival filmskog scenarija. Tokom trideset godina prikazan je veliki broj filmskih ostvarenja, a ovo je ujedno i prilika da se filmska publika sretne sa velikanima filmskog platna. Ovo je ujedno i mogućnost da dobijete autogram ili napravite fotografiju sa poznatim licima. Od osnivanja moderne banje koji se vezuje za 1868. godinu vrnjčani su pridavali veliki značaj balovima i maskenbalima, a ovaj duh se zadržao i do današnjih dana.

Svake godine oko 14. jula organizuje se „Vrnjački Karneval" koji je jedna od najlepših turističkih manifestacija u Srbiji. Tokom osam dana u julu mesecu, ova manifestacija okupi oko 300 000 posetilaca. Centralni događaj karnevala je Velika međunarodna karnevalska povorka koja se ove godine održava 13. jula za decu i 16. jula za odrasle.

U Vrnjačkoj banji se minrelnim vodama leče mnoge bolesti u zdravstvenim centrima.

Veliki broj atraktivnih lokacija u okolini Vrnjačke banje pruža vam mogućnost da uživate u lepoti brojnih manastira, starih crkava i tvrđava, kulturno - istorijskih spomenika, planinskih izletišta, reka i vinograda. Agencije koje organizuju izlete na pomenute lokacije: „Putnikos" 036 612 377 i „MD turs" 036 613 991, 064 24 66 525.

Panoramsko razgledanje Vrnjačke banje i okoline je najbolji način da avionom sagledate lepote ovog kraja po veoma pristupačnoj ceni. Aero - klub Trstenik 064 24 36 844.

Goč je prekriven gustim bukovim i letinarskim šumama, vinogradima i malinjacima i idealan jr za šetnju, berbu šumskih plodova i lekovitih trava (ovde se nalaze i endemske biljne vrste i zajednice) ili piknik pored planinskih izvora.Posebno su zanimljivi brojni ribnjaci sa gočkom pastrmkom gde možete na licu mesta uz roštilj uživati u netaknutoj prirodi.

Vrnjačku banju najbolje možete doživeti romantičnom vožnjom od Vrnjačkim fijakerima koji svakog dana saobraćaju od mosta ljubavi kroz Vrnjački park. Mini voz saobraća svakodnevno na relaciji Autobuska stanica - Izvor Snežnik - Olimpijski bazen u od 8: 00 do 19 : 15 na svakih 30 min.
Maskota - Vrabac Goèko, Foto: Whitewriter/wiki
Kom opanci?

Tradicija izrade opanaka u Banji datira od davnina pa su po tom zanatu Vrnjci i dobili ime. Legenda kaže da su Grci stočari u srednjem veku boravili na planini Goč i pravili obuću od neštavljene kože. najvažnija etapa pri izradi te obuće, koja je preteča opanku nazvala se „vrnčanje" i tako su ljudi koji su to radili nazvani Vrnjačanima, a mesto Vrnjci.

U Banji možete videti najveći opanak na svetu koji je upisan u Ginisovu knjigu rekorda, a napravi ga je od deset volujskih koža opančar Slavko. Opanak je dugačak 3, 2 m što odgovara broju cipela 450. Najveću posetu Vrnjačka banja je imala osamdestih godina - blizu 200 hiljada posetilaca koji su ostvarili dva milona noćenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: