Skice iz života: indijski vešeraj

Njegovo nasmejano lice je prvo što vidim svakog jutra kad izađem iz kuće i poslednje pre nego što se u nju vratim. Mršavo lice, sjajne oči i razvučeni osmeh. Uvek, svakog božjeg dana. Nikad tuga, nikad ravnodušnost, nikad nikad bes.

Piše Olivera Burgess

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.12.2006.

08:56

Default images

Zove se Tedžpal. Ima 35 godina, a dala bih mu više, zbog istrošenosti i napaćenosti. U Delhi je došao pre petnaest godina iz radžastanske provincije da bi radio i preživeo. Kao i mnogi drugi u ovoj zemlji, nasledio je posao koji mu je bio suđen i kojim se cela njegova porodica i kasta bave: dhobi-wallah. Radno mesto mu je ispred moje kapije: malo ozidano postolje i ispod njega jedan katanac koji čuva najvredniju stvar u Tedžpalovom posedu: peglu, onu staru koja se negde oko drugog svetskog rata u ostalom delu sveta preselila u muzeje starih zanata. Da, onu na ugalj.
Ujutro, kad kućom počne da se širi meni tako drag miris upaljenog uglja, znam da je došao na posao i pripalio peglu. Iz obližnjih kuća posluga počinje da donosi gomile veša umotanog u bale. Košulja - 2 rupija, pantalone - isto toliko. Ne zna ni sam koliko ih ispegla dnevno – možda stotinu, možda i više. A sa tih par stotina rupija dnevno (4-5 eura) izdržava ženu i troje dece. Tako radi i leti i zimi, do duboko u noć, uz jednu sijalicu i pod jednim razapetim najlonom koji ga štiti i od vrelog sunca i od monsunskih pljuskova. Samo jednom u danu zastane: seda i vadi svoj tiffin – set šerpica sa skromnim ručkom koji mu je spremila žena u cik zore: pirinač, dal (sočivo) i ćapati (hleb). I tako svakog bogovetnog dana, od kad ga poznajem.
Svaka ulica i kvart u ovoj zemlji ima svog dobija. Oni rade sav vešeraj: po kućama skupljaju prljav veš, odnose da se pere na veliko po rekama i kanalima, i to onako kako se to radilo u prošlom veku, uz ribanje i udaranje po kamenu. Prostiru ga da se suši po prašnjavim padinama, po ogradama javnih parkova, uz kanale i puteve. Onda se nosi na peglanje, temeljito i besprekorno, dok se platno ne zacakli.
Pouzdani i provereni, oni su još jedna indijska institucija, neizbežan motiv ovdašnjeg života. Bez obzira da li ste ovde u bekpekerskom ili 5-star stilu, naći ćete svog Tedžpala. Za samo par rupija dnevno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

11 h

Podeli: