Subota, 16.08.2014.

16:18

Danas je svetski dan životinja bez doma

Svake treće subote avgusta meseca u svetu obeležava se Svetski dan životinja koje nemaju dom, što je ujedno i prilika da im posvetimo naročitu pažnju.

Izvor: B92

Default images

Ove subote sećamo se svih tih nežnih bića koja svakodnevno tumaraju svetkim ulicama u potrazi za hranom, vodom i sigurnim skloništem.


Prema nekim statistikama, čak 75 posto ukupne populacije pasa i mačaka nema dom, što ovaj problem čini alarmantnim. Pravi smisao pojmu odgovornog vlasništva daju pojedini vlasnici, udruženja za zaštitu životinja i njihovi volonteri, ali je njihov doprinos u odnosu na veličinu ovog problema mali.

Čipovanje, vakcinisanje a pre svega sterilizacija, što su neki od glavnih postulata odgovornog vlasništva, još uvek nisu ustanovljeni kao obavezni, pa i dalje ima vlasnika koji ova pravila zanemaruju.

Životinje koje žive na ulici, prepuštene su same sebi, pa su česte žrtve zlostavljanja, mučenja, a stalno su izložene i različitim opasnim bolestima. Za sve što im se dešava, životinje su najmanje krive...

Glavni uzrok povećane populacije pasa i mačaka na ulicama je njihovo nekontrolisano razmnožavanje i stereotipi o sterilizaciji kućnih ljubimaca.

Danas je posebno važno pomenuti veliki broj ljudi koji sevolonterski brine o napuštenim životinjama. Iako se svakodnevno susreću sa osudama, finansijskim i drugim problemima, oni srećom ne odustaju. Da ih nema - smrtnost napuštenih životinja, prvenstveno pasa i mačaka, bila bi mnogo veća.

Možda vam se čini da je današnji dan baš kao i svaki drugi – ali, ne mora da bude. Učinite ga posebnim za nekog psa koji se mota u obližnjem parku, za macu koja se skućila u podrumu vaše zgrade.

Danas se svi moramo ujesti za jezik i prećutati to grubo “Pis” ili “Marš”. Umesto toga bi bilo lepo da svi pomazimo ili nahranimo biće koga okrutno nazivaju lutalicom...

Izvor: Zivotinje.rs
Foto: ian.m.phillips / Flickr.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

9 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

14 h

Podeli: