Zašto mačke ližu vlasnike?

Mačke su poznate po tome da retko pokazuju naklonost prema vlasnicima i trenuci kada odluče da se maze zbog toga su neprocenjivi. Međutim, da li ste se ikada zapitali šta mačka želi da vam kaže kada vas tokom maženja liže?

Izvor: B92

Nedelja, 22.12.2013.

21:30

Default images

Veterinar Brus Fogl koji je napisao brojne knjige o mačkama kaže da se mačke lizanjem povezuju i socijalizuju. Prvi kontakt s mačkom koja ih je omacila, mačićima je lizanje njuške i usta, što majka radi kako bi ih očistila od sluzi, ali i da bi stimulisala disanje.

Lizanje je prvi osećaj dodira koga se mačka seća. Lizanjem obeležava svoj teritoriju i ostavlja svoj miris na postelji na kojoj spava, na posudi iz koje jede, pa tako i na vama. To je znak da vas doživljava kao prijatelja i da se u vašoj blizini oseća sigurno.

Neki stručnjaci veruju da napušteni i odbačeni mačići koji nisu doživeli da ih majke ližu dok su bili mali, pokazuju ovakve tendencije u odrasloj dobi. Ako ste udomili napuštenu macu, moguće je da je to razlog zbog kojeg vas neprestano liže.

Zanemareni kućni ljubimci kojeg vlasnici retko maze takođe se mogu tako ponašati.

Ako imate stariju macu koja vas do sada nije lizala, a sada odjednom u tome preteruje, obratite dodatnu pažnju na ovo njeno ponašanje. Moguće je da na taj način ublažava bol pa je preporučljivo da je odvedete kod veterinara.

Nakon što ste ustanovili da vas mačka ne liže iz zdravstvenih razloga, dopustite joj da to čini jer je u određenoj meri to i normalno. Ako vam to smeta, odvucite joj pažnju poslasticama ili je igrom motivišite da se posveti nečem drugom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: