Američki snajperista: Blokbaster i kontroverza

Za iračku ratnu dramu "Američki snajperista" nije niko očekivao kada je ušla u bioskope da će doživeti takav uspeh kakav beleže uglavnom filmovi o superherojima, čije se premijere obično zakazuju tokom leta.

Kultura

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 20.01.2015.

09:49

Default images
Kadar iz filma "American Sniper"

Ostvarenje hiolivudskog veterana Klinta Istvuda je za samo četiri dana prikazivanja u Americi zaradio 105,3 miliona dolara.

Film je uspehom iznenadio kritičare i prognozere i postavio nekoliko rekorda na boksofisu. Čak je lako pretekao i "Avatar" kao film koji je najviše zaradio tokom jednog vikenda u januaru.

Ovo je zapravo treća nedelja prikazivanja "Američkog snajperiste", koji se u početku davao tek u nekoliko američkih bioskopa. Uspeh filma, u kom Bredli Kuper igra Krisa Kajla, snajperistu američkih Foka, objašnjava se ponajviše njegovom nedavnom nominacijom za šest Oskara, među kojima za najbolji film i najboljeg glumca.

Međutim "Američki snajperista" nije samo film koji je postavio rekord na boks ofis listi. On je takođe pokrenuo debatu među holivudskim rediteljima i glumcima.

Set Rogen je tvitovao da ga "film podseća na treći čin filma `Prokletnici`" kao nacističku propagandu u kojoj nemački snajperista ubija savezničke vojnike. Međutim dan kasnije se ispravio rečima: "Rekao sam da me podseža i ništa više. Zapravbo mi se dopada film". Majkl Mur je takođe imao komentar na film "Mog ujaka je u Drugom svetskom ratu ubio snajperista. Učili su nas da su snajpperisti kukavice koje će te ubiti s leđa. Snajperisti nisu heroji..."

Međutim i on je posle negirao da mu se film ne dopada ali je prozvao Klinta Istvuda da je pomešao Irak i Vijetnam u priči.

Sa druge strane Džejn Fonda je jasno dala do znanja da joj se "Američki snajperista" veoma dopao. .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

9 h

Podeli: