Kultura

Četvrtak, 08.01.2015.

12:21

"Ujedinjene mrtve nacije" izazivaju svetsku pažnju

Ivan Grubanov, umetnik koji će Srbiju predstavljati na 56. Venecijanskom bijenalu savremene umetnosti, izazvao je interesovanje stranih medija, a od početka 2015. o njemu i njegovom radu pisala su dva stručna sajta - Artdaily i Artnetnews.

Izvor: Izvor: Tanjug

Default images
BetaPhoto/Muzej savremene umetnosti Beograd/DS

Oni se u svojim člancima bave njegovim projektom "Ujedinjene mrtve nacije" koji će realizovati za Bijenale, a čiji je kustos Lidija Merenik.

U pitanju je podna instalacija koja će biti izvedena na čitavoj površini poda Paviljona i koju će činiti materijalni ostaci performativnog procesa izlaganja dejstvu mešavine hemikalija i boje 100 državnih zastava, zemalja koje su prestale da postoje u 120 godina dugoj istoriji Bijenala u Veneciji.

Instalacija podrazumeva izlaganje zastava i njihovih otisaka, grupisanih na podu tako da bude jasna njihova kauzalna veza.

-- Pročitajte i Ivan Grubanov predstavlja Srbiju na Bijenalu u Veneciji --
BetaPhoto/Muzej savremene umetnosti Beograd/DS
Posetioci Paviljona će se slobodno kretati između tih podnih kompozicija, odnosno gaziće po islikanim površinama, a rad prikazuje kreiranje slika na sirovom platnu uz pomoć zastava koje ujedno služe kao modeli, oruđe i slikarski materijal.

Na belini unutrašnjih zidova Paviljona nalaziće se bela trodimenzionalna slova sa nazivima i navedenim godinama trajanja svake države, odnosno nacije čije su zastave i njihovi otisci obuhvaćeni instalacijom, a po uzoru na natpis "Jugoslavia" na pročelju fasade sada Paviljona Republike Srbije.

Taj projekat se u formalnom, medijskom i konceptualnom smislu nadovezuje na prethodni Grubanov projekat "Mrtve zastave" i problematizuje ne samo narative koje zastave, kao simboli, proizvode, već na autentičan način preispituje političke i ideološke propozicije Bijenala kao institucije.

Cilj instalacije je uspostavljanje dijaloga o tome šta nacija znači u postglobalnim vremenima, stavljanjem u fokus nacija koje više ne postoje, ali čiji duhovi i dalje "vladaju" geosferama koje su okupirale (Austrougarsko carstvo, Otomansko, Sovjetski savez, Nemačka demokratska republika, Jugoslavija...), piše “Artdaily”.

-- Pročitajte i Karta za Ujedinjene mrtve nacije --

Grubanov je rođen 1976. i njegova umetnička praksa obeležena je postkonceptualnim pristupom slikarstvu i artikulaciji istorijskog sećanja nasuprot savremenih uslova, dodaje sajt.

“Artnet”, prenoseći pomenuti izveštaj, navodi da Grubanov rad postavlja pitanje o ulozi UN u savremenom kontekstu i njihovom uticaju i moći nad globalnim geopolitičkim paradigmama.

Bijenale u Veneciji, 56. međunarodna izložba koja nudi presek savremene umetnosti, održava se od 9. maja do 22. novembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Masovni udar: Oglasilo se rusko ministarstvo

Oružane snage Ruske Federacije izvele su grupni udar visokopreciznim vazdušnim i morskim oružjem velikog dometa na ukrajinske energetske objekte koji podržavaju rad preduzeća vojno-industrijskog kompleksa, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

13:08

1.6.2024.

1 d

Podeli: