Egzit izabran za najbolji festival u Evropi

Festival Egzit osvojio je priznanje za najbolji festival u Evropi na dodeli Evropskih festivalskih nagrada (European Festival Awards), koja je održana 15. januara u Groningenu (Holandija).

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 15.01.2014.

22:46

Default images

Više od 360 festivala iz 34 zemlje bilo je u konkurenciji za najbolji evropski festival u 2013. godini, a u glasanju je učestvovali oko 625.000 ljudi iz celog sveta.

Festival Egzit (Exit) je od 2010. godine, kada je ustanovljena dodela EFA nagrada, svake godine ulazio u izbor deset najboljih festivala, a ove godine okitio se i glavnim priznanjem.

Glasovi festivalskih fanova sabrani su sa glasovima EFA žirija, sastavljenog od najistaknutijih ličnosti iz evropske festivalske industrije i putem tog mehanizma Egzit je u decembru 2013. godine uvršten u deset finalista.

Dosadašnji dobitnici glavne nagrade (Best Major European Festival) su: “Open'er Festival” iz Poljske (2009/2010), “Sziget Festival” iz Mađarske (2011) i “Tomorrowland” iz Belgije (2012)
Nagradu je u Gronigenu primio strateški direktor festivala, Dušan Kovačević, koji je ovom prilikom izjavio:

"Želeo bih da zahvalim Eropskim festivalskim nagradama zbog ove neverovatne prilike da predstavim Egzit pred celim svetom. Takođe bih želeo da zahvalim festivalskoj publici i članovima žirija koji su glasali za nas.

Neki od vas već znaju da je Egzit festival jedinstven u svetu, jer je nastao kao studentski pokret za mir i slobodu u Srbiji i na Balkanu. Verujemo da je društvena odgovornost Egzit festivala i dalje važan razlog našeg postojanja.

Zbog toga i posvećujem ovu nagradu svim vernim ljubiteljima Egzit festivala, pogotovo onima iz Srbije i sa Balkana, kao i našem Novom Sadu, najboljem gradu na svetu, u kojem se Egzit održava od samog početka!"

Najbolji festival

EXIT Festival (Srbija) - pobednik

Nominovani:
  • Dour Festival (Belgija)
  • Hurricane/Southside (Nemačka)
  • Open’er Festival (Poljska)
  • Pukkelpop (Blegija)
  • Rock Werchter (Belgija)
  • Sziget (Mađarska)
  • Tomorrowland (Belgija)
  • Wacken Open Air (Nemačka)
  • Woodstock Festival (Poljska)
Najbolji festival srednje veličine
Melt! Festival (Nemačka)

Najbolji mali festival
FUSION Festival (Rumunija)

Najbolji festival u zatvorenom prostoru
Metal Hammer Paradise (Nemačka)

Najbolji novi festival
B.my.Lake (Mađarska)

Festivalska himna godine
Daft Punk – Get Lucky

Hedlajneri godine
Arctic Monkeys

Debitanti godine
Imagine Dragons

Najbolji festivalski line-up
Berlin Festival (Nemačka)

Omiljeni evropski festival izabran od strane izvođača
Lowlands (Holandija)

Promoter godine
FKP Scorpio

Nagrada za inovacije na polju zdravlja i bezbednosti
Paleo festival (Švajcarska)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

96 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

20 h

Podeli: