“Nedopustivo narušavanje integriteta Srđana Tešina”

Državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja Dejan Ristić izjavio je povodom situacije u Kikindi i položaja književnika i bivšeg direktora opštinskog Kulturnog centra Srđana Tešina, da se stiče utisak da se tu radi o nedopustivom narušavanju integriteta jednog uglednog književnika.

Kultura

Izvor: Fonet

Petak, 03.01.2014.

21:20

Default images

Verujem da ćemo se složiti da neko ko je ugledan stvaralac ne može biti tehnički referent i da na taj način devalviramo i opus književnika i čitavu oblast savremene književnosti, ukazao je Ristić, koji je duboko uveren da niko tome ne teži.

Ristić je rekao da nema dileme da će pitanje koje se pokrenulo u Kikindi sa radnim mestom Srđana Tešina biti sređeno u skladu sa zakonom i činjenicom da se radi o jednom od najuglednijih književnih stvaralaca u Srbiji.

Duboko verujem da postoji spremnost sa obe strane i to je utisak koji nosim sa oba sastanka, rekao je Ristić u Kikindi, posle odvojenih razgovora sa opštinskim rukovodstvom i Tešinom, bivšim direktorom Kulturnog centra.

Verujem da će naredni dani, počev od ponedeljka, pokazati da ono što zajedno želimo da uspostavimo u Srbiji i obnovimo jeste vrednosni sistem, zasnovan na poštovanju istinskih vrednosti i stvaralaca, rekao je Ristić.

Ristić je rekao da je u Kikindi došlo do situacije koja, nažalost, nije jedini slučaj takve vrste.

U poslednje vreme slični slučajevi su se dogodili u biblioteci u Prijepolju, u Zaječaru, napomenuo je Ristić.

Ministarstvo kulture i informisanja, iako u Kikindi nema direktnih nadležnosti nad Kulturnim centrom, apeluje i na lokalnu samoupravu i na Tešina da narednih dana dođu do onog rešenja, koje će biti u skladu sa zakonom.

Rešenja, koje će poštovati lični i profesionalni, književni integritet jednog od naših najuglednijih stvaralaca srednje generacije, naglasio je Ristić.

On je istakao da su razgovori koje je imao sa čelnim ljudima lokalne samouprave i sa Tešinom bili u konstruktvnoj atmosferi, zbog čega se nada rešenju tog pitanja narednih dana.

Dozvolite, dodao je Ristić, da budem blagi optimista da se ovaj problem, do kojeg nije moralo doći, može rešiti u skladu sa zakonom i onim što jeste opredeljenje svih nas, a to je pružanje sistemske podrške kulturi, posebno savremenom stvaralaštvu u oblasti književnosti.

Ristić je napomenuo da ovaj čin u Kikindi ne ide u tom pravcu, ali veruje da će biti dovoljno razuma i vremena da se nađe odgovarajuće rešenje.

Ministarstvo kulture i informisanja u ovom slučaju nema nadležnost nad radom Centra, jer je osnivač lokalna samouprava.

Ali, moj dolazak jeste pokušaj da se pokaže dobra volja, da se razgovara i između dve strane pronađe ono rešenje koje će zadovoljiti i pravni osnov i ono što jeste kultura u pravom smislu te reči, odnosno valorizacija, prepoznavanje i poštovanje naših stvaralaca u svim oblastima, uključujući i književnost, zaključio je Ristić.

Tešin je odbio da potpiše angeks ugovora o radu kojim bi bio raspoređen na radno mesto domara u Kulturnom centru u Kikindi.

Tešin napadnut u Zrenjaninu

Književniku Tešinu ponudili posao domara

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

10 h

Podeli: