Festival autorskog filma - 3. dan

U raznovrsnom programu 18. Festivala autorskog filma, 30. novembra će biti prikazani pobednik Berlinala "Cezar mora umreti", omnibus "Sedam dana u Havani" u režiji sedam autora, ali i novi filmski zapis najstarijeg aktivnog srpskog reditelja Puriše Ðorđevića "Iščezla Albertina".

Kultura

Izvor: B92

Petak, 30.11.2012.

11:07

Default images

Italijanski film "Cezar mora umreti" dobio je "Zlatnog medveda" za originalnu kombinaciju igranog i dokumentarnog izraza.

Slavni rediteljski tandem braća Paolo i Vitorio Tavijani snimili su naturščike - kažnjenike jednog pravog zatvora u Rimu koji spremaju predstavu po Šekspirovom "Juliju Cezaru". Tokom proba zatvorenici u davno napisanoj fikciji prepoznaju drame sopstvenog postojanja.

Ovaj film je na programu u velikoj sali Doma omladine u 19:30 sati, a na Autorskom festivalu učestvuje van konkurencije.

U glavnoj selekciji u istoj dvorani sledi (od 22 sata) francusko-španska koprodukcija o savremenoj prestonici Kube "Sedam dana u Havani".

Idejni tvorac i koproducent ovog zanimljivog filma je "Havana Club".

Sedam priča režiralo je sedam priznatih svetskih reditelja: Loren Kante, Hulio Medem, Gaspar Noe, Elija Sulejman, Huan Karlos Tabio, Pablo Trapero i Benisio del Toro.

Interesantno je da se u jednoj od priča pojavljuje i naš slavni reditelj Emir Kusturica, ali ovoga puta kao glumac.

Film govori o mladom američkom turisti koji odlazi na svoje prvo putovanje po Kubi. Njegov taksista je sredovečni čovek sa inženjerskom diplomom, koji će mu pokazati grad.

U Dvorani kulturnog centra (DKC) u 19 sati biće premijerno prikazan jednosatni film Puriše Ðorđevića, Miše Miloševića i Miloša Sofrenovića "Iščezla Albertina".

Čuveni roman-reka Marsela Prusta "U potrazi za izgubljenim vremenom" poslužio je plesnom umetniku Sofrenoviću kao inspiracija za predstavu o ljubavi trajnijoj od života. Njegov rad pratili su snimatelj Milošević i reditelj Ðorđević.

Uz Dom omladine i DKC, domaćini filmova iz različitih programa Autorskog festivala su bioskopi "Fontana", "Sinepleks", "Kolosej", Muzej kinoteke i Dom kulture Studentski grad, a festival traje do 5. decembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: