Sve više umetnika odlazi iz Srbije

Poslednjih godina svedoci smo toga da najvažniji akteri nazavisne umetničke scene napšutaju Srbiju o čemu će biti reči na Međunarodnom simpozijumu “Odliv scene” koji se 8. i 9. juna održava u Novom Sadu.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 08.06.2012.

16:40

Default images

Ocenjeno je da se "odliv mozgova" dešava zbog odsustva jasno definisane kulturne politike, kao i zbog opšte besperpektivnosti u društvu. Organizator simpozijuma, novosadska nezavisna umetnička asocijacija Per.Art navodi da je posebno alarmantno to što iz zemlje odlaze oni koji su imali ključnu ulogu u razvoju nezavisne scene početkom dvehiljadite.

Mnogi od njih izabrali su Nemačku, Belgiju, Holandiju i druge evropske države kao novi prostor delovanja i uspešno rade na tamošnjim scenama, ali se njihov rad i veoma retko predstavlja u Srbiji. Takvo stanje negativno utiče na domaću nezavisnu scenu i njen razvoj, ali isto tako i na kulturnu sliku Srbije u evropskom kontekstu, stoji u saopštenju.

Učesnici dvodnevnog simpozijuma su umetnici, teoretičari umetnosti i kulture, stručnjaci iz oblasti migracija, novinari, studenti, društveni aktivisti, menadžeri iz oblasti kulture, predstavnici institucija kulture i organizacija civilnog društva.

Projekat je osmislio Saša Asentić iz Per.Art-a, u saradnji sa Hanom Markvard i Matiasom Miler-Viferigom iz Gete Instituta Beograd. Podršku su osim Gete Instituta pružili Fondacija Robert Boš i Galerija Matice srpske.

Ulaz na simpozijum koji se održava u Galeriji Matice srpske je slobodan, a detaljan program možete pročitati OVDE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

9 h

Podeli: