Peter Jackson proglašen za viteza

Peter Jackson, režiser “Gospodara prstenova”, proglašen je 28. aprila za viteza na ceremoniji održanoj u Velingtonu, glavnom gradu Novog Zelanda.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 29.04.2010.

13:17

Default images

Generalni guverner ser Anand Satyanand, šef države, uručio je režiseru titulu viteza u ime britanske kraljice, i to za doprinos umetnosti Novog Zelanda.

"Snimanje filmova nije solo napor - u to su uključene stotine, hiljade ljudi - pa ovo odličje prihvatam u ime cele industrije", naveo je Jackson primajući počast.

Karijeru je počeo snimanjem tinejdžerskih komedija i horor filmova. Njegov film “Dead Alive” proglašen je najgnusnijim filmom svih vremena. 1994. godine menja filmski stil i proslavlja se ostvarenjem “Nebeska stvorenja” za kog dobija Srebrnog lava i nominaciju za Oskara.

Jackson se proslavio trilogijom “Gospodar prstenova”, a posle toga snimio je rimejk “King Konga” i skorašnji “Divne kosti”.

Dobitnik je tri Oskara, nagrade BAFTA i Zlatnog globusa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: