Kultura

Ponedeljak, 30.07.2007.

11:50

Premijera predstave Traženje grada

U izvođenju Dah teatra, 2. avgusta na ruševinama Narodne biblioteke na Kosančićevom vencu, održaće se premijera komada "Traženje grada".

Izvor: B92

Default images

Dah teatar se već niz godina bavi istorijom Beograda koristeći svoj specifični teatarski izraz. 2006. godine ovaj teatar realizovao je projekat „Vodič kroz alternativnu istoriju Beograda“, koji je izazvao veliko interesovanje kod publike i medija.

Nastavak ovog projekta, predstava "Traženje grada", koja će predpremijerno biti izvedena 1. i premijerno 2. avgusta na Kosančićevom vencu, biće realizovana u saradnji sa pozorištem fragment iz Švajcarske, koje čine članovi iz Bazela, Berna i Ciriha.

U projektu „Traženje grada“ glavna tema su „nevidljivi“ zidovi u Beogradu, načinjeni od skrivenih istorija i tabua vezanih za prestonicu Srbije.

Dah teatar je naveo da je njihova ideja bila da kreiranjem predstave na ruševinama biblioteke na Kosančićevom vencu, ukažu na „skrivene zidove“ tj. na skrivenu istoriju, da je načine transparentnom i na taj način transformišu grad i građane Beograda.

„Priča o bombardovanoj biblioteci je priča i o brisanju pamćenja jednog naroda kao i kidanje veze sa univerzalnim duhovnim vrednostima koje čine svaku biblioteku. Želja nam je da ovom predstavom uspostavimo prekinutu nit pamćenja kao i prekinute veze sa svetom“, navedeno je u saopštenju Dah teatra.

Režiserka i dramaturškinja predstave je Dijana Milošević, a koreditelj i asistent Olivije Bahman. Dramaturg saradnik je Patris Bahman.

U predstavi učestvuju Jugoslav Hadžić, Maja Mitić i Sanja Krsmanović Tasić. Saradnici Dah teatra na ovoj predstavi su Ivana Milenović, Lidija Milić, Donka Torov i Mirjana Vuković, a saradnici fragment Teatar Barbara Keler, Natali Miler i Kristin Vodusek.

Muzičari u predstavi su Aleksandra Damnjanović, Nebojša Ignjatović, Jugoslav Hadžić i Dragan Simeunović. Za scenu i video je zadužen Neša Paripović, a kostimografkinja je Milena Ristić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: