Kultura

Sreda, 06.03.2024.

12:45

Prvi put u istoriji srpski film prikazan u američkom Kongresu

"Heroji Halijarda", film nastao u produkciji kompanije Telekom Srbija i studija Kontrast, prikazan je visokim američkim zvanicama i predstavnicima Ambasade Srbije u američkom Kongresu na Kapitol Hilu.

Izvor: B92

Prvi put u istoriji srpski film prikazan u američkom Kongresu
TANJUG/ Ambasada Srbije u SAD

Dok na kanalu Superstar očekujemo emitovanje TV serije "Vazdušni most", autora Radoša Bajića, film "Heroji Halijarda", inspirisan najvećom akcijom spasavanja savezničkih pilota iza neprijateljskih linija u istoriji svetskog vazduhoplovstva, niže uspehe na zapadnoj i istočnoj hemisferi.

Naime, film čija realizacija je trajala više od pet godina, prikazan je u američkom Kongresu na Kapitol Hilu, a ovom važnom kulturnom događaju, pored kongresmena američkog Senata, prisustvovale su brojne ugledne ličnosti iz američkog javnog i kulturnog života, kao i srpski ambasador u SAD Marko Đurić i Džon Kapelo, predsednik Halijard fondacije.

Činjenica da je film prikazan u američkom Kongresu dokazuje da je naša država aktivna i prisutna u Vašingtonu na način na koji decenijama nije bila i da se donosioci odluka u SAD sećaju hrabrosti i požrtvovanja srpskog naroda i spasavanja 500 američkih pilota tokom Drugog svetskog rata.

Iz ekipe filma, pored scenariste i reditelja Radoša Bajića, gledaocima su se predstavili i Aleksandra Martinović, direktorka Direkcije za multimediju Telekoma Srbija, kompanije koja je producirala ovaj film, i Nedeljko Bajić, producent i glumac, kao i američki glumci koji u ostvarenju igraju glavne uloge Stiven Mur i Nikola Kent.

Telekom Srbija je ponosan na uticaj koji su "Heroja Halijarda" imali u Vašingtonu. Ulaganjem u produkciju kompanija je još jednom pomerila granice srpske kinematografije, postavljajući nove standarde.

"Zahvalni smo na prilici da se film Heroji Halijarda prikaže u čuvenom Kongresu u Vašingtonu, naročito ako se uzme u obzir da je vrlo retka prilika da Kongres organizuje svečanu projekciju bilo kog filma. Samim tim, to je za nas najveći pokazatelj poštovanja i kolektivnog sećanja na hrabrost i žrtvu koju je srpski narod podneo prilikom spasavanja 500 američkih pilota tokom Drugog svetskog rata. Telekom Srbija, kao producent, će nastaviti da razvija priče i projekte koji grade mostove kulture i kreativnosti, povezuju ljude širom sveta i regiona kao i one koje čuvaju sećanje na našu prošlost i istoriju“, izjavila je Aleksandra Martinović, direktorka Direkcije za multimediju.
TANJUG/ Ambasada Srbije u SAD
"Velika nam je čast jer je Heroji Halijarda prvi film koji je prikazan u američkom Kongresu“, istakao je autor Radoš Bajić i dodao da očekuje da film, na neki način, "pomiri“ opasno raspolućeni svet, Istok i Zapad, jer je istovremeno pozvan da učestvuje na velikom Međunarodnom filmskom festivalu u Moskvi, u aprilu ove godine.

"Očekujemo da ćemo uskoro okončati pregovore sa značajnim američkim distributerima i da će se Halijard prikazivati u SAD, Kanadi, Australiji i Novom Zelandu", istakao je Nedeljko Bajić, producent filma.

Nema sumnje da je projekcijom filma u američkom Kongresu Srbija otvorila vrata domaćoj kinematografiji globalno, kao i da je kompanija Telekom Srbija spremna za još veća dela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: