Hladno pivo – pank u duši, mejnstrim rok u gitari

Jedan od najpopularnijih bendova na području bivše Jugoslavije je toliko deo naše svakodnevice da se često dešava da ljudi na cover-svirkama kažu jedan drugom "Hej, pa ovo je evergrin rok hit", a druga osoba odgovori "Naravno, Hladno pivo". Postali su deo kolektivnog nesvesnog, što znači da su već ušli u legendu.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 07.07.2021.

10:04

Hladno pivo – pank u duši, mejnstrim rok u gitari
Foto: Promo

A počelo je pre 34 godine, u Zagrebu, s pank korenima. Vremenom, ublažavali su stil i postajali klasični rokeri. Ali, samo u gitari. U duši su i dalje borci za pravdu, i oni koji ismejavaju običaje društva koji su vredni ismejavanja. Kao što kaže jedna stara izreka "oni iznerviraju sve one koji zaslužuju da budu iznervirani" – dakle, lakmus-papir društva. Preziru nacionalizam, primitivizam, uskogrudost i malograđanštinu. Jedan komentar kaže: "Hladno pivo zbog kritičnog stava prema vladajućem ustroju društva, u svom stvaralaštvu često ismejava lokalne društvene običaje i uvrežene norme ljudskog ponašanja”. Uz veselu muziku i malo besa i nostalgije.

Za 22 godine imali su svega osam studijskih albuma, što znači da studiju pristupaju studiozno. Ali, zato su njihovi hitovi himne. Tokom 90-ih, kada je postojala svojevrsna "gvozdena zavesa" između Srbije i Hrvatske, scene su rasle paralelno i jedni nisu znali za druge. Kada se zavesa digla, ljubitelji Goblina iz Srbije našli su svoj omiljeni "ijekavski" bend.

Oni su dečaci od 50 godina u bermudama, s jakim gitarama u rukama. Dolaze na Main stage već kao legende, da nam otpevaju svoje rok-himne i promovišu najnoviji singl u kome im gostuje niko drugi nego još jedna legenda – ali ovaj put legenda jugoslovenskih šlagera – Sanja Doležal iz Novih Fosila – "Carpe Diem". To mogu samo istinski pank-rokeri.

Tekst: Žikica Milošević

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

13 h

Podeli: