Hrvatski film o branitelju dobio Zlatnog lava u Veneciji? Jeste, ali...

"Dugometražni igrani film 'Adam' reditelja Marija Šuline iz Đakova nedavno je proglašen najboljim igranim filmom na Filmskom festivalu u Veneciji gde je dobio Zlatnog lava", vest je koju su pre mesec dana objavili brojni hrvatski mediji.

Kultura

Izvor: B92, index.hr

Sreda, 06.01.2021.

21:30

Hrvatski film o branitelju dobio Zlatnog lava u Veneciji? Jeste, ali...
Foto: EPA-EFE-CLAUDIO ONORATI

I stvarno, Šulinu može da se pronađe među dobitnicima Zlatnog lava za najbolju režiju na "Venice Film Awards", a ono što niko u Hrvatskoj nije naglasio jeste da to nije onaj poznati Zlatni lav ni onaj poznati festival u Veneciji.

Reč je o puno manjem festivalu, koji se za razliku od onog poznatog održava svakog meseca. Nagrada se zove jednako, a da biste u ruke primili ovu koju je Šulina dobio, morate da platite 250 evra (poštarina je besplatna).

"Svi mesečni dobitnici (i počasni) mogu da naruče službeni kipić "Venice Film Awards" za sebe i svoj tim. Nakon što primite kipić, pošaljite nam selfi sa njim, a mi ćemo ga objaviti na našoj Fejsbuk stranici i Instagramu... Statuu ćemo poslati u roku od 20 do 25 dana. Molimo da uzmete u obzir da može da dođe do naplate i carinska naknada ako se nalazite izvan Evropske unije ili izvan SAD-a", navedeno je na stranici "Venice Film Awards".

Kako se poklopilo da je 77. Filmski festival u Veneciji bio u septembru, a ova nagrada je dodeljena za oktobar, mnogima se učinilo logičnim da je reč o istoj nagradi. Iako je ranije objavljeno da je onog značajnijeg Zlatnog lava dobio film "Nomadland".

Šulina je sa ponosom pisao o nagradi na društvenim mrežama.

"Ako kažem da sam srećan nije dovoljno… ako kažem ponosan sam na sve ljude sa kojima sam radio na ovom projektu… nije dovoljno… zato kažem: vredelo je ljudi! U dubini duše Vi znate zašto… ja se samo smešim jer Vas gledam srećne!" napisao je u novembru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

85 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

9 h

Podeli: