Putovanje kroz vreme prve Netfiksove nemačke serije "Dark" je završeno

''Početak je kraj, a kraj je početak“, stalno ponavljaju stanovnici Vindena, protagonosti veoma popularne nemačke serije ''Dark''. Treća i poslednja sezona od skoro je na Netfliksu.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 01.07.2020.

11:19

Putovanje kroz vreme prve Netfiksove nemačke serije
Foto: depositphotos/bernardojbp

''Nakon nestanka deteta, četiri porodice očajnički traže odgovore i rešenje zagonetke koja obuhvata tri generacije.“ Tako Netfliks na svom portalu predstavlja seriju ''Dark“ čija je treća i poslednja sezona sa osam epizoda puštena prošle subote.

''Dark“ je bila prva nemačka serija za Netfliks. Prva sezona emitovana je krajem 2017. i veoma brzo je postala popularna širom sveta. Serija je kompletno nemački proizvod. Čak i oni koji ne vole misterije i naučnu fantastiku priznaju: kada je reč o zanatu i estetici „Dark“ nadmašuje gotovo sve što je ranije dolazilo iz Nemačke.

Putovanja kroz vreme

Univerzum u kojem se priča odvija prostorno je mali – to je gradić po imenu Vinden, što na nemačkom znači uvrtatnje, upredanje, vijuganje, ali i vetrovito mesto. Međutim, putovanjima kroz vreme mali Vinden postaje ogroman i složen. Toliko složen da fanovi na forumima i društvenim mrežama razmenjuju teorije, porodična stabla i vremenske odrednice kako bi grafički povezali i bolje razumeli radnju.

Protagonisti se stalno susreću sa sobom u prošlosti ili u budućnosti – to zavisi od tačke posmatranja. U svakom slučaju, morate biti oprezni i ostati koncentrisani. Neki kritičari čak kažu da serija od gledalaca zahteva previše – u trećoj sezoni likovi se kreću u dve alterantivne dimenzije u rasponu od 165 godina. Desetak protagonista ''putuje“ u 1888, 1910, 1921,1953, 1954, 1986, 1987, 2019, 2020, 2052. i 2053. godinu.

Zapletenost radnje, tragedija i mistika u seriji pomalo podsećaju na nemačke sage, a i gradić Vinden je okružen – toliko opevanom nemačkom borovom šumom.

''Pakao je prazan, svi su đavoli ovde“ kaže jedan lik. ''Početak je kraj, a kraj je početak“, stalno ponavljaju stalno stanovnici Vindena. Tu je i apokalipsa koja se događa 2020, ali i ''Šredingerova mačka“.

Ipak, kada se uklone svi ti metafizički slojevi, u suštini ostaje vrlo ljudska priča o gubitku, tuzi i ljubavi – a to su sastojci koje mora da ima svaki dobar scenario. I toliko o sadržaju. Nagrade i igrarije

Serija je već posle prve sezone 2018. dobila značajnu nemačku nagradu „Grimme“ u kategoriji fikcija.

Pored mnogih kritičara, prve dve sezone veoma su impresionirale publiku: u proleće 2020. korisnici rejting platforme „Rotten Tomatoes“ mogli su da ocene internet-produkciju Netfliksa: stiglo je 2,5 miliona glasova – i „Dark“ je proglašena za najbolju seriju ostavivši iza sebe 63 konkurenta.

Takvi uspesi i naravno zaplet serije, bili su povod za raznorazne igrarije: na početku druge sezone pre godinu dana, preduzeće za gradski prevoz u Berlinu imalo je u ponudi dnevnu kartu „Dark“ koja je važila tog 21. juna 2019. i 21. juna 2052. godine. Jer kao što rekosmo, u seriji „Dark“ se putuje kroz vreme.

Ko stoji iza serije?

Autori serije su bračni par Baran bo Odar (1978) i Jantje Frize (1977). Njih dvoje su ljudi iz struke, studirali su na Fakultetu za film i televiziju u Minhenu gde su se i upoznali. Imaju jednu ćerkicu.

Zajedno su napisali scenario za poznati i višestruko nagrađivani trilera „Who Am I – Kein System ist sicher“ (Ko sam ja – nijedan sistem nije siguran) koji se 2014. pojavio u bioskopima, spada u najgledanije nemačke trilere i čak se preporučuje đacima u okviru vanškolske nastave.

Radnja tog filma koji je režirao Baran Bo Odar odvija se u Berlinu i govori o grupi nemačkih hakera. Zahvaljujući tom filmu, Netfliks ih je zapazio i ponudio im da od filma naprave seriju. Umesto toga, njih dvoje su razvili ideju za seriju „Dark“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

22 h

Podeli: