"Šerbedžija je baba-devojka iz tridesetih, a Štulić iz daljine deli packe"

Prošlu nedelju je, između ostalog, obeležio i jedan neočekivani sukob. Jedna od onih svađa, ili bolje rečeno prepirki, od koje nam ništa ne zavisi, koja ništa zapravo ne menja, a koja se ne da utopiti u rijaliti skandalizujuću stvarnost.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 15.11.2018.

11:46

Foto: Tanjug/ Dragan Kujundžiæ

Prepirka koja nas na neveseli način vraća u neku lepšu prošlost, što je za mnoge jedino od čega žive - prepirka Džonija Štulića i Radeta Šerbedžije da li su nekada bili prijatelji i posledično, da li je Štulić Šerbedžiji "dao pesmu" po kojoj je ovaj nazvao svoju turneju.

Đorđe Matić, pisac koji je pisao o obojici, za novi Nedeljnik kaže da se Džoni zaleteo. Suviše surovo i zapravo bespotrebno. A zaleteo se iz jedne naročite lične, ali i šire kulturne logike koju Matić primećuje već duže vreme.

"Pa nije Šerbedžija neka sitnavež ili anonimac kojem treba da se grebe uz Štulića. Džoni mi ovde deluje kao kombinacija detinjatosti i stare zločeste usedelice koja iz daljine deli packe. U zdravim okolnostima njegove verbalne pljuske bile bi simpatične, tipično ekscentrične i pravile neku interesantnu 'frku' na kulturnoj sceni. Danas, u ovom stanju, nakon svega što su prošli obojica, prejaka je reakcija. Imaju Englezi izraz 'raspeti leptira na točak' - tako mi ovo izgleda malo", kaže Đorđe Matić.

Istovremeno, on primećuje da Rade Šerbedžija u svojem inherentnom blagom kiču, fabulacijama i glumatanju ponekad jeste smešan, sentimentalan kao dnevnik-herbarijum sa zapisima baba-devojke iz tridesetih - i kao takav je prelaka meta. Što da udaraš na nekog ko se ne brani? I znaš da se neće braniti...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

11 h

Podeli: