Festival tanga u Novom Sadu

Novi Sad pretvoriće se uskoro u međunarodni grad tanga, pošto će se u njemu održati međunarodni festival ovog plesa u periodu od 23. do 26. avgusta.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.08.2018.

16:59

Festival tanga u Novom Sadu
Foto: Thinkstock

Udruženje "Todo Tango" poziva sve ljubitelje muzike i plesa da posete predstojeći Peti međunarodni festival "Novi Sad - Tango grad", koji će se održati od 23 do 26. avgusta na nekoliko lokacija u Novom Sadu.

Festival obuhvata koncert, naučno predavanje, projekciju dokumentarnih filmova, seminar, plesne večeri i druge sadržaje namenjene ne samo plesačima već i svim ljubiteljima tanga, muzike i plesa, ali i argentinske kulture uopšte, prenosi Tanjug.

U Galeriji Matice srpske, sada već tradicionalno, održaće se "SciTango" - jedinstveno predavanje u kojem se spajaju tango i nauka, a ovogodišnji predavač je dr Roman Balvanović s Instituta za nuklearne nauke "Vinča".

Takođe, u Galeriji Matice srpske, održaće se i projekcije kratkih dokumentarnih filmova na temu tanga. Autor Leonel Mitre svoj čuveni Putujući festival "Cinefilia tanguera" iz Buenos Ajresa dovodi u Novi Sad.

U Novi Sad dolazi i maestro Anhel Korija, jedan od najpoznatijih i najpriznatijih učitelja tanga i koreografa današnjice, kako u Argentini tako i širom sveta. Zajedno s njim, tangerosima će svoje znanje i iskustvo u plesu preneti i maestra Klaudija Sortino iz Italije.

Kruna festivala je koncert "Tamburica tango", na kojem će zajedno nastupiti čuveni Beltango kvintet iz Beograda, inače jedan od najboljih tango orkestara na svetu, i Veliki tamburaški orkestar Radio-televizije Vojvodine, takođe svetskog ranga.
Foto: Thinkstock
Biće to jedinstvena priliku da se, u Novosadskoj sinagogi, uživa u muzici najvećih argentinskih tango kompozitora na vojvođanski način.

Specijalni gost na koncertu biće mr Ljubinko Lazić, kontrabasista Beogradske filharmonije, a nastupiće i tango instruktori Ana Nauparac Despotović i Dejan Lukić, osnivači udruženja "Todo tango".

Misija, koju udruženje "Todo tango" godinama dosledno sprovodi, jeste da približi tango kulturu što široj publici i zato će se, kao i dosad, festival završiti "Milongom pod zvezdama" na terasi Petrovaradinske tvrđave, gde će podjednako uživati i tango plesači i svi Novosađani.

Festival se održava u saradnji s Galerijom Matice srpske i Jevrejskom opštinom Novi Sad, a uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, Uprave za kulturu Grada Novog Sada, sponzora i prijatelja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

11 h

Podeli: