Kako je susedna država stvorila holivudsku fabriku snova

U žestokoj konkurenciji evropskih prestolnica za privlačenje stranih produkcija, Mađarska je bila jedna od prvih zemalja bivšeg komunističkog bloka koja je 2004. usvojila sistem poreskih podsticaja i subvencija koji od tada samo rastu.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 31.03.2018.

15:00

Kako je susedna država stvorila holivudsku fabriku snova
Foto: Thinkstock

Nedavno snimljena serija "Genije: Pikaso" i film "Terminator" imaju dodirnu tačku – Budimpeštu.

Mađarska prestonica poslužila je kao mesto snimanja i mnogih drugih filmova i serija jer ih je privukla poreznim olakšicama dobrim uslovima.

"Ovde se mnogo snima zbog naših cena i svetski priznatih timova za podršku, ali i zbog poreskih olakšica koje dobro funkcionišu", ističe Ildiko Kemeni, mađarska koproducentkinja serijala

"Genije: Pikaso" Nacionalne Geografije u kom slavnog slikara odlično glumi Antonio Banderas.

Bugarska i Rumunija "daleko su jeftinije, ali njihova sposobnost da prate standarde filmske industrije nije na nivou", naglasila je Kemeni, piše poslovni.hr.

Velika prednost Budimpešte je i klasična i elegantna arhitektura koja je lako "preruši" u Buenos Aires, Moskvu, Berlin i London, dodaje ona.

Zahvaljujući iskusnoj i ne preskupoj radnoj snazi, "Budampešta je nakon Londona postala druga najveća evropska pozornica filmova", istaknuo je Denijel Kresmeri, čelnik razvoja i produkcije studija Korda.

Međunarodne i mađarske produkcije u državnu blagajnu su 2016. donele 271 miliona evra. Pet godina ranije taj je iznos bio 105 miliona.

Prošle je godine u Mađarskoj bilo 285 snimanja, uključujući 64 inostrane produkcije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

11 h

Podeli: