Karta Evrope napravljena od slavnih umetničkih dela, evo koje predstavlja Srbiju

Na Tviteru je objavljena karta koja prikazuje "najpoznatija umetnička dela u zemljama Evrope". Karta je objavljena na profilu popularne platforme Terrible Maps, koja redovno objavljuje geografske mape sa zanimljivim podacima.

Izvor: B92, index.hr

Subota, 04.02.2023.

12:19

Default images

Mapa prikazuje fotografije "najpoznatijih umetničkih dela" na područjima njihovih zemalja, a Srbiju na mapi predstavlja slika Ranjeni Crnogorac Paje Jovanovića.

Bosnu i Hercegovinu predstavlja slika Planinski pejzaž Karla Mijića, Sloveniju Proljeće Ivana Gohara, Hrvatsku Rimljanka s lutnjom Vjekoslava Karasa, Albaniju predstavlja Djevica Marija s Isusom u desnoj ruci slikara Onufrija, a Makedoniju scena iz psaltira iz Pariškog zbornika.

Kada je reč o slikarskim delima koja su stekla svetsku slavu, Mona Lisa Leonarda da Vinčija predstavlja Italiju, dok Poljubac Gustava Klimta predstavlja Austriju. Devojka s bisernom minđušom Johanesa Vermera predstavlja Holandiju, a Pikasova Gernika Španiju.


Koje umetničko delo po vama najbolje predstavlja Srbiju?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

112 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: