NIN-ova nagrada Saši Iliću za roman "Pas i kontrabas"

Dobitnik 66. NIN-ove nagrade za roman godine je Saša Ilić za delo "Pas i kontrabas" u izdanju "Orfelina", saopštio je danas žiri.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 20.01.2020.

12:22

NIN-ova nagrada Saši Iliću za roman
Foto: depositphoto/olegkrugllyak

U najužem izboru bili su romani Milenka Bodirogića "Po šumama i gorama" ("Orfelin"), Slobodana Tišme "Grozota ili..." ("Čarobna knjiga"), Steva Grabovca "Mulat albino komarac" ("Imprimatur") i Ane Vučković "Jugoslav" ("Partizanska knjiga").

U žiriju NIN-ove nagrade za najbolji roman godine bili su, pored predsednika Teofila Pančića, i Branko Kukić, Ivan Milenković, Marjan Čakarević i Marija Nenezić.

Nagrada se dodeljuje se od 1954. godine, a prvi dobitnik bio je Dobrica Ćosić za roman "Koreni".

Tokom proteklih godina dodeljivana je piscima sa prostora bivše Jugoslavije, a među dobitnicima su bili Oskar Davičo, Živojin Pavlović, Dragan Velikić, Branko Ćopić, Meša Selimović, Borislav Pekić, Miloš Crnjanski, David Albahari i drugi.

Uoči dodele, grupa pisaca uputila je otvoreno pismo kojim su od svojih izdavača tražili da svoja dela "više ne prijavljuju za NIN-ovu nagradu" i pozvali su na njen "bojkot" zbog kako su naveli, sastava žirija koji odlučuje o dobitniku priznanja a u kome su "što stručno, što moralno, a najčešće i stručno i moralno nekompetentni ljudi".

Među potpisnicima otvorenog pisma su prošlogodišnji dobitnik NIN-ove nagrade za roman "Zabluda Svetog Sebastijana" Vladimir Tabašević, Emir Kusturica, Vladimir Kecmanović kao i akademik Miro Vuksanović, koji je dobitnik te nagrade 2005. godine za roman "Semolj zemlja".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

11 h

Podeli: