Ministarstvo kulture osudilo hrvatsko prisvajanje Tesle: "Nikola Tesla pripada srpskom narodu"

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije najoštrije je danas osudilo nameru Hrvatske da na Svetskoj izložbi "Dubai ekspo" 2020. Nikolu Teslu predstavi kao hrvatskog naučnika i inovatora.

Izvor: B92, Beta

Petak, 09.08.2019.

18:13

Ministarstvo kulture osudilo hrvatsko prisvajanje Tesle:
Foto: Getty/ Herbert Barraud

"Nedopustiv je pokušaj prisvajanja ovog srpskog naučnika koga celokupna svetska javnost prepoznaje i pamti kao Srbina koji je veliki deo svog života proveo u Americi", piše u saopštenju Ministarstva.

"Do sada nebrojeno puta ponovljen pokušaj prisvajanja srpskog naučnika i neprimereno krivotvorenje istine neće doneti nikakvo dobro, niti dobit Hrvatskoj", ističe se u saopštenju Ministarstva kulture i informisanja.

Podseća se da "u enciklopedijama, naučnim radovima i popularnim tekstovima na svim jezicima stoji istorijski jedino tačan podatak koji Nikolu Teslu stavlja u red najznačajnijih srpskih naučnika".
Foto: Muzej Nikole Tesle u Beogradu depositphoto/saiko3p
"Nikola Tesla pripada svetu po svojim naučnim doprinosima i izumima, ali srpskom narodu po svom poreklu. Nikakvi tragikomični pokušaji falsifikovanja tu jednostavnu istinu ne mogu da promene", ističe se u saopštenju Ministarstva.

Radio-televizija Srbije je ranije danas objavila da na Svetskoj izložbi "Dubаi ekspo", kojа se održаvа sledeće godine, Hrvаtskа plаnirа dа kаo jednu od nаjistаknutijih ličnosti svoje zemlje predstаvi i srpskog nаučnikа Nikolu Teslu, rođenog u hrvаtskom mestu Smiljаne.

"Nikola Teslа će se naći u društvu hrvаtskih nаučnikа i inovаtorа, kаo što su pronаlаzаč iz 16. vekа Fаust Vrаnčić, аli i, prema nedаvnim procenаmа nаjbogаtiji Hrvаt Mаte Rimаc, inovаtor i vlаsnik kompаnije "Rimаc аutomobili", prenosi RTS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

249 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: