Muzej istorije Jugoslavije se više ne zove tako

Muzej istorije Jugoslavije je danas saopštio da je promenio naziv u Muzej Jugoslavije, Beograd,

Izvor: B92

Petak, 10.03.2017.

13:17

Muzej istorije Jugoslavije se više ne zove tako
Foto: Orjen / Wikimedia Commons

Dodaje sa da se kao skraćenica koristi naziv Muzej Jugoslavije.

Muzej je osnovan 1996. godine uredbom Vlade SRJ, kojom je utvrđeno da mu se poveravaju na upravljanje i korišćenje (u junu 1996. ukinute muzejske ustanove - Memorijalni centar "Josip Broz Tito" i Muzej Revolucije naroda i narodnosti Jugoslavije): Stari muzej, Kuća cveća, Muzej 25. maj i istorijsko-dokumentarni i umetnički materijal Muzeja Revolucije i Memorijalnog centra, navodi se na sajtu Muzeja.

Muzej je samostalna savezna organizacija bio do aprila 2003. godine, kada je Skupština Srbije donela Odluku o prihvatanju sporazuma država članica kojom je utvrđeno da Muzej postane organizacija države Srbije.

U novembru 2007. godine, Odlukom Vlade Srbije, Muzej je osnovan kao ustanova u oblasti kulture sa objektima Kuća cveća i Stari muzej i Muzej 25. maj ukupne površine od 5.252,57 kvadratna metra. U okviru kompleksa Muzeja je i park površine 3,20 hektara.

Muzej je proglašen institucijom kulture od nacionalnog značaja u aprilu 2013.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

10 h

Podeli: