Kultura

Utorak, 05.03.2024.

11:50

Slika Paje Jovanovića izložena u Konaku kneginje Ljubice VIDEO

"Odmor bašibozuka", slika čiji se povratak u Srbiju dugo čekao, opet je pred publikom u našoj zemlji.

Izvor: B92

Slika Paje Jovanovića izložena u Konaku kneginje Ljubice VIDEO
Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Delo Paje Jovanovića, od ogromne vrednosti za nacionalnu kulturu, Muzej grada uspeo je da na aukciji u Londonu kupi za 279.000 evra, a danas će ova slika biti izložena u Konaku kneginje Ljubice.

"Slika je izuzetno važna, i sam proces kupovine, način na koji smo je kupili, a i doprinosi nasleđu koje imamo u zemlji. Slika nije nikada ni bila u Srbiji. Nastala je u Londonu i sve vreme je boravila van Srbije, ali smo srećni da smo vratili delo našeg najvrednijeg slikara", istakla je Jelena Medaković, direktorka muzeja.

Na izložbi možete videti i štafelaj Paje Jovanovića, njegove četke, ali i pismo kojim se obratio predsedniku upravnog odbora Muzeja u kom ga moli da njegova zbirka ostane u Muzeju grada Beograda.

Opširnije o ovoj vesti pogledajte u video-prilogu ispod.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: