Kultura

Utorak, 13.02.2018.

16:33

Vukosavljević: Reafirmisati kulturu čitanja

Ministar kulture u Vladi Srbije Vladan Vukosavljević boravio je na tradicionalnom 19. po redu Salonu knjige i grafike u Pirotu i tom prilikom poručio da je ova manifestacija dokaz da i u manjim sredinama postoji dobra ponuda iz oblasti kulture.

Izvor: Tanjug

Vukosavljević: Reafirmisati kulturu čitanja
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžiæ

Ministar je dodao da je velika posećenost ovakvih manifestacija ohrabrujuća, zbog čega mora da se radi na reafirmaciji kulture čitanja u svim sredinama. Dodao je da će Ministarstvo kulture, ali i država pomoći one sredine koje ulažu u kulturu i razvijaju kulturni život u svojim sredinama.

"Vrlo velika ponuda knjiga, veliki prostor i veliki broj štandova pokazuje da čitalački ukus treba gajiti, da postoji interesovanje za knjige što je vrlo ohrabrujuća stvar i da kulturu čitanja moramo da reafirišemo i podstičemo kad god je to moguće i koliko je to moguće u svim sredinama", kazao je Vukosavljević.

Ocenio je da je ovaj 19. Salon knjiga u Pirotu dokaz da ova sredina brine o kulturi i da sa manje ili više napora organizuje manifestaciju kakvu nemaju ni mnogo veći gradovi.

"Ovo je deo jedne vrlo dobre kulturne politike i zaista čestitam svima koji su ovo organizovali", rekao je ministar. Dodao je da podatak da lokalna samouprava u Pirotu izdvaja devet odsto gradskog budžeta za kulturu svrstava Pirot u sam vrh gradova u Srbiji.

"To je takođe hvale vredna stvar. Mi moramo da stvaramo uslove u onim sredinama koje ulažu u kulturu i brinu o kulturi da stvaramo kao Ministarstvo, vlada i država uslove da se taj kulturni život još više razvija i da mi u pogledu propisa, zakona i drugih mera činimo sprovođenje takve kulturne politike lakšim i efikasnijim. Mi ćemo nastojati da gde god smo u prilici da pomognemo", rekao je Vukosavljević.

Tokom posete Pirotu, ministar je najpre imao sastanak sa gradonačelnikom Vladanom Vasićem, nakon čega je obišao sve ustanove kulture u Pirotu - Dom kulture, Narodno pozorište, Narodnu biblioteku, Istorijski arhiv i Muzej Ponišavlja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Svet

Žestoke borbe; Rusi zauzimaju; Ukrajina u mraku

Rat u Ukrajini – 844. dan. Nastavljaju se borbe širom Ukrajine, a Rusi su tokom prethodnog dana izveli seriju napada u Kijevskom, Hersonskom, Nikopoljskom i Donjeckom regionu, gde su poginule tri osobe.

23:39

16.6.2024.

12 min

Podeli: