Subota, 12.01.2008.

23:42

Sahrana lošeg filma u Kustendorfu

Prvi Kustendorf film festival počinje 14. januara u Drvengradu na Mokroj Gori simboličnim činom - sahranom filma "Umri muški 04" na novoformiranom Groblju loših filmova.

Izvor: Tanjug

Default images

U ovom neobičnom hepeningu nastupiće ansambli "Vrelo" i "No Smoking Orchestra", a "Posmrtni govor" održaće reditelj Emir Kusturica, koji je direktor, osnivač i selektor Festivala.

Zatim će se publici, studentima filmskih škola i autorima obratiti proslavljeni ruski režiser Nikita Mihalkov, kome je posvećen poseban omaž program Festivala.

Kako je najavljeno, prisutnima će se obratiti i predsednik Vlade Republike Srbije Vojislav Koštunica.

Festival traje do 21. januara, u organizaciji "Rasta Film International" i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Srbije.

Kusturica je festival osmislio kao svojevrsnu radionicu, susret između mladih autora koji tek dolaze i onih koji su već afirmisani.

U takmičarskom programu učestvovaće filmovi studenata iz 12 zemalja, a nagrade su Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje.

Ciklus "Savremene autorske tendencije" predstaviće neke od najbojih filmova prošlogodišnje produkcije. Njihovi autori biće gosti Drvengrada i držati radionice za studente.

Pored ranije najavljenih gostiju, režisera Erana Kolirina, Kristijana Munđijua, Majkla Ratforda, glumaca Mikija Manojlovića i Rasvana Vasileskua, novi gost Festivala je zvezda francuskog filma glumica Odri Totu, koja će stići na Mokru Goru 19. januara.

U čast njenog dolaska, u program "Evergrin" pored najavljenog Ratfordovog filma "Il Postino", uvršteno je i ostvarenje "Čudesna sudbina Amelije Pulen" iz 2001. godine, koje ju je proslavilo u celom svetu.

Kustendorf festival imaće i muzički deo. Kasno uveče, posle projekcija, nastupaće grupa "Kal", "Vrelo", "Zabranjeno pušenje"...

U Drvengradu može da boravi u jednom trenutku 150 do 200 ljudi. Kusturica je objasnio da se to uklapa u njegovu koncepciju sveta.

"Sve što se radi, od ishrane do filma, ako hoćemo da bude dobro, mora da bude selektivno i ne sme da se omasovi do one mere u kojoj postaje puko tržište", istakao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

23 h

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Podeli: