Čomski: Zaštita za radnike Šinvoza

Noam Čomski traži od predsednika i premijera Srbije da zaštite prava radnika-akcionara zrenjaninske fabrike za remont šinskih vozila "Šinvoz".

Izvor: B92

Sreda, 11.03.2009.

11:26

Default images

Američki lingvista i jedan od najpoznatijih svetskih intelektualaca poslao je otvoreno pismo Borisu Tadiću, Mirku Cvetkoviću i ministru unutrašnjih poslova Ivici Dačiću i zatražio da učine sve što je u njihovoj moći da zaštite prava radnika-akcionara na rad i privatnu svojinu, da spreče pljačku fabrike i propast više od 600 zrenjaninskih porodica, prenosi Beta.

Čomski navodi da radnici "Šinvoza" protestuju još od decembra 2007, jer je većinski vlasnik Nebojša Ivković namerno odveo fabriku u stečaj, zahvaljujući krajnje neodgovornom i nezakonitom radu Agencije za privatizaciju.

To su, kako ističe, ustanovili Savet za borbu protiv korupcije Vlade Srbije, i Anketni odbor Skupštine Zrenjanin, osnovan da bi ispitao stečaj "Šinvoza".

Tužilaštvo i Trgovinski sud, napomenuo je Čomski, ignorišu te nalaze, dok Agencija za privatizaciju i Ministarstvo ekonomije poriču činjenice ne preduzimajući ništa da otklone posledice svog nezakonitog rada.

"Imajući u vidu da vaša vlada teži uspostavljanju demokratije u Srbiji, siguran sam da shvatate da je zaštita temeljnih prava radnika i malih akcionara presudna za uspeh demokratskih reformi", naveo je američki intelektualac u pismu.

Kako je istakao, država koja poštuje samo interese bogatih a ne i prava ostalih građana, ne može postati slobodna država, već samo zemlja robova.

Pismo podrške radnicima "Šinvoza" prošle nedelje uputili su i učesnici Kongresa o solidarnoj ekonomiji održanog u Beču, čime je započeta kampanja za međunarodnu podršku radnicima "Šinvoza" koju organizuju Pokret za slobodu i Odbor građana za podršku radnicima-akcionarima "Šinvoza".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: