"Srbija se protiv nacizma borila kao retko ko"

Srbi su jedna od retkih nacija koja je u potpunosti bila na pravoj strani tokom Drugog svetskog rata, rekao je ambasador Izraela u Beogradu Josef Levi.

Izvor: B92

Sreda, 03.06.2015.

00:07

Default images
Foto: B92

Osim toga, Levi je istakao i da Srbija nema čega da se stidi u vezi borbe sa nacizmom.

On je za "Novosti" ocenio da su Srbi jedan od retkih naroda koji je imao hrabrost da se bori protiv nacističke Nemačke bez oklevanja i straha.

Levi nije želeo da arbitrira u polemci oko rehabilitacije Draže Mihailovića.

"Ja neću da se uključujem u polemiku o četnicima i da procenjujem da li su bili dobri ili loši, ali smatram da cela Srbija nema čega da se stidi u vezi borbe sa nacističkim zlom u Drugom svetskom ratu. Jevrejska i srpska država imaju mnoge sličnosti, a jedna od važnih je to što su stvorene na mestima gde se odigrava sudar civilizacija", kaže Levi.

"Iskustvo nacije koja je bila gotovo isterebljena, a zatim se ponovo podigla iz pepela jeste i koletkivno i lično iskustvo koje dele Srbi i Jevreji", rekao je Levi za "Novosti".

On podseća i da su naše dve nacije prošle kroz neverovatne gubitke ljudi i traume zbog sukoba velikih sila navodeći i Prvi i Drugi svetski rat.

"Prošli smo kroz mnogo patnji, jer smo imali hrabrosti da se suprotstavimo zlu i borimo se protiv njega", rekao je Levi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: