"Napali plaćenici, a ne teroristi"

Policija se u Kumanovu 9. maja sukobila s plaćenicima, a ne s terorističkom grupom, kako je zvanično objavljeno.

Izvor: B92

Utorak, 12.05.2015.

14:32

Default images
foto: Beta/AP

Taj stav je izneo general Armije Makedonije u penziji Ilija Nikolovski, koji je u međuetničkom konfliktu u Makedoniji 2001. godine komandovao Drugim armijskim korpusom.

Nikolovski je za nedeljnik "Slobodna štampa" rekao da, s obzirom na osetljivost teme, ne želi da spekuliše o tome ko je plaćenike angažovao, ali da smatra da su organizatori incidenta izgubili kontrolu.

"Situacija je mnogo složena i sa mnogim nepoznanicama. Tako nešto se mesecima najavljivalo. U medijima se našla vest i o plaćenicima, da je za njih dato dva miliona evra… Nekako se mnogo brzo zaboravilo Gošince, a tamo je u karauli bilo više od 100 automatskih pušaka, puškomitraljeza i drugog oružja sa četvoricom policajaca. Gde je to oružje?", rekao je Nikolovski.

Nikolovski je rekao da ostaje pri svojoj izjavi da se policija u Kumanovu sukobila s plaćenicima, i to iskusnim, koji imaju ratna iskustva, ne samo iz regiona već i s Bliskog istoka.

"Prvi ljudi ove grupe su profesionalci koji su podelili ogromne pare a drugi su regrutovani i uzeli su po nekoliko hiljada evra. Ipak, ako se radi o čistom terorizmu uvek treba da se znaju koji su motivi, ciljevi i zadaci terorista. Mi to nismo čuli već samo zvanične izjave predsednika i premijera da je motiv (terorista) bio destabilizacija", rekao je Nikolovski.

Nikolovski se zapitao: "Ko je to u regionu ili šire ko želi destabilizaciju Makedonije?", navodeći da su susedne ili članice NATO-a i bliski saradnici NATO-a ili se, kao što je slučaj sa Srbijom, brzo kreću ka EU.

"Mi se nalazimo u takvom bezbednosnom vakuumu i sada pričamo o tome da neko hoće da destabilizuje Makedoniju. Ako ima takvih, treba jasno i glasno da se imenuju. Ja ne verujem da postoji političar u regionu koji će reći da podržava ono što se desilo u Kumanovu", rekao je Nikolovski.

Nikolovski je rekao da je teorijski moguće da u Makedoniji postoje ekstremne terorističke grupe povezane sa ID, ali da grupa s kojom se policija sukobila u Kumanovu nije imala takve karakteristike.

"U (sukobima) 2001. godine, sa vojne tačke gledišta, takoreći niko nije nastradao u direktnom konfliktu, već od podmetnutih mina ili sličnih opasnosti. U direktnom sukobu bilo je malo žrtava. U sukobima u Kumanovu, ne želim da verujem, ni da pomislim, ali ipak čini se da je policija bila provaljena", kazao je Nikolovski.

Nikolovski je rekao da je zabrinjavajuće to što tokom sukoba u Kumanovu nigde nije bilo premijera, niti komandanta vojnih snaga, ministarke unutrašnjih poslova, kao ni direktora Centra za upravljanje u kriznim situacijama.

"Ministarka (MUP Gordana Jankulovska) se pojavila čak u 22.30 sati. Nedopustivo je da toliko vreme ćuti a u drugim prilikama je izlazila pred kamere i za jedan (nađeni) kilogram heroina", rekao je Nikolovski, koji je i aktuelni predsednik Partije ujedinjenih građana i penzionera Makedonije.

Na pitanje novinara kako smatra da je moguće da tolika naoružana grupa uđe u Makedoniju iz susedne zemlje, kako je zvanično rečeno iz makedonskog MUP-a, Nikolovski je rekao da smatra da "u današnjim uslovima i sa ovakvom tehnikom (u obezbeđivanju granice) nije moguće da tolika grupa uđe u Makedoniju i da se za to ne sazna".

Prema Nikolovskom, u Makedoniji je danas potpuno drugačiji politički i društveni ambijent od onoga 2001. godine, kada je izbio međuetnički sukob Makedonaca i Albanaca koji je završen potpisivanjem Ohridskog okvirnog sporazuma, zbog čega smatra da u ovim uslovima neće doći do međuetničkih konflikata.

"Očekujem mnogo ozbiljnije uključivanje međunarodnog faktora i posete iz EU I SAD. Verujem da će međunarodna zajednica preduzeti sve da se urazume vlast i opozicija… Potenciram da ne sme nijedna fotelja da bude skuplja od budućnosti Makedonije. U ovoj zemlji mora već jednom da ima političke i moralne odgovornosti", kazao je Nikolovski.

Prema zvaničnim informacijama makedonskog MUP-a, policija se u Kumanovu 9. i 10. maja sukobila s dobro naoružanom terorističkom grupom i u tom sukobu i uličnim borbama koje su trajale više od 30 sati ubijeno je osam policajaca i 14 pripadnika terorističke grupe, dok je 37 policajaca ranjeno.

U granatiranju i bombaškim napadima oštećen je veliki broj privatnih kuća u kumanovskom "Divljem naselju", gde pretežno živi albansko stanovništvo, dok je najmanje četiri objekta zapaljeno, među njima i osnovna škola "Vuk Karadžić".

Makedonski MUP nije izneo podatke o tome da li je u sukobu bilo i civilnih žrtava, a 30 članova oružane grupe je uhapšeno, nakon što su se predali policiji i protiv njih je pokrenut krivični postupak zbog terorizma i ugrožavanja ustavnog poretka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

10 h

Podeli: