Dačić zabrinut zbog Ukrajine

Predsedavajući OEBS Ivica Dačić osudio je danas narušavanje primirja duž linije kontakta u istočnoj Ukrajini tokom proteklih nekoliko dana.

Izvor: B92

Nedelja, 03.05.2015.

19:31

Default images
Foto: Beta, arhiva

Dačić je izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog upotrebe zabranjenog teškog naoružanja i intenziviranih borbi u i oko Donjecka i Širokina, saopštilaq je Kancelarija OEBS-a u Beogradu.

Dačić je još jednom ponovio poziv svim stranama, koji je u Beogradu prošle nedelje podržala ministarska Trojka OEBS-a, da se potpuno i bezuslovno pridržavaju prekida vatre, prekinu sa neprijateljstvima i sprovedu sve odredbe sporazuma iz Minska, uključujući povlačenje teškog naoružanja.

"U ovom trenutku, neophodno je da politički proces dobije na snazi. Pozivam sve strane da ulože sve svoje napore u tom pravcu", rekao je Dačić.

Dačić je još jednom podvukao da u potpunosti podržava aktivnosti Specijalne posmatračke misije (SPM) i istakao važnost sigurnosti i bezbednosti posmatrača i osvrnuo se na nekoliko incidenata koji su se dogodili 1. i 2. maja, dovodeći posmatrače u potencijalno opasne situacije u istočnoj Ukrajini.

"Odluku da se posmatračka misija pošalje u Ukrajinu jednoglasno je podržalo svih 57 država učesnica OEBS-a. Posmatračima SPM mora biti dozvoljen neometan pristup, uz bezbednosne garancije i bez upliva u njihov rad, koji je od krucijalnog značaja", naglasio je Dačić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

11 h

Podeli: