"Srbija mora da menja pravosuđe"

U procesu približavanja EU, jedna od sugestija EU u Beogradu su izmene ustavnog i zakonskog okvira koje bi garantovale nezavisnost sudija i tužilaca.

Izvor: B92

Nedelja, 22.03.2015.

16:05

Default images

Član Radne grupe koja analizira izmene ustavnog okvira Vladan Petrov kaže da kad je u pitanju nezavisnost tužilačke funkcije ni Venecijanska komisija ne govori o toj obavezi, ali za sudijsku, dileme nema.

“Treba ublažiti uticaj politike na izbor sudija, treba da ne kažem eliminisatui političare. Ne treba ministar pravde da bude u Viskom savetu - ne treba ni poslanik“, rekao je on.

Izmene se rade da bi se skupština isključila iz procesa izbora predsednika sudova, sudija, javnih tužilaca odnosno zamenika javnih tužilaca, kao i članova Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca. U delegaciji Evropske unije u Beogradu navode da oko sveega toga treba da se obezbedi najšira moguća podrška u društvu. Skupštinska opozcija podržava najavljene izmene

Inače, šef delegacije EU u Beogradu Majkl Devenport je ranije upozorio da Poglavlje 23 o pravosuđu ima izuzetan uticaj na celikupan proces pregovora i da izostanak napretka može da ukoči pregovarački proces u celini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

79 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: