Glavaš stigao u Hrvatsku

Osuđenik za ratne zločine Branimir Glavaš stigao je u Hrvatsku, nakon puštanja iz zatvora u Mostaru gde je služio kaznu zbog zločina nad srpskim civilima.

Izvor: B92

Nedelja, 01.02.2015.

20:09

Default images
foto: Beta/Hina

Glavaš je nešto pre 19.30 ušao u Hrvatsku, a na graničnom prelazu između Hrvatske i BiH su ga sačekale stranačke kolege iz Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje.

Zajedno su se, kako prenose lokalni mediji, uputili u Osijek gde su mu udruženja branitelja iz osječko-baranjske županije priredila veliki koncert dobrodošlice.

Lokalni mediji navode da se na osječkom trgu, uprkos susnežici, okupilo nekoliko hiljada ljudi. Na jednom nadvožnjaku, na ulazu u grad, izvešen je transparent "Branimir Glavaš heroj".

Branimir Glavaš je pre desetak dana pušten iz zatvora u Mostaru, pošto je Ustavni sud Hrvatske poništio pravosnažnu presudu Vrhovnog suda kojom je Glavaš bio osuđen na osam godina zatvora zbog ratnih zločina nad civilima srpske nacionalnosti u Osijeku 1991. i zatražio da se postupak ponovi. Glavaš je više od pet godina bio u zatvoru, a u BiH je završio pošto je uoči izricanja presude u Hrvatskoj pobegao u susednu državu, čije državljanstvo takođe ima.

Pošto je na snazi prvostepena presuda Županijskog suda u Zagrebu kojom je Glavaš zbog ratnih zločina osuđen na desetogodišnju zatvorsku kaznu, tužilaštvo je tražilo da mu se ponovo odredi istražni zatvor. O tome bi trebalo da se odlučuje u ponedeljak.

Glavaševi advokati smatraju da nema osnova za određivanje pritvora, jer je u istražnom zatvoru proveo više od pet godina, dok istražni zatvor s produženjima u njegovom slučaju može da traje najduže četiri godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

9 h

Podeli: