"Za put u Donbas pravdam se ženi"

Poslanik SNS Vladimir Đukanović izjavio je da je na izbore u Donjeck išao samoinicijativno, kao građanin, a ne poslanik.

Izvor: B92

Utorak, 04.11.2014.

15:13

Default images

On je dodao da zbog toga ne vidi potrebu da se bilo kome pravda.

Ne vidim potrebu da se bilo kome pravdam kada i gde idem na privatna putovanja, osim svojoj ženi da bi znala gde sam”, rekao je Đukanović novinarima u parlamentu.

Prethodno je šef poslanika DS Borislav Stefanović upitao koje će posledice Đukanović i Branislav Blažić, takođe posalnik SNS, snositi zato što su bili posmatrači na izborima u Donjecku.

Na pitanje novinara, Đukanović je rekao da je sa kolegom Blažićem “posmatrao izbore u Narodnoj Republici Donjeck” i da su tamo otišli na poziv njegovih prijatelja “iz jedne nevladine organizacije iz Moskve koja se bavi posmatranjem izbora u Rusiji i istočnim i baltičkim zemljama i koja im je platila putovanje”.

Đukanović je dodao da nije obavestio šefa stranke i premijera Aleksandra Vučića o odlasku u Donjeck, jer je to bilo, kako je ponovio više puta, privatno putovanje, ali i da je spreman da snosi posledice, ukoliko SNS proceni da je učinio bilo šta što iziskuje kaznu.

Tamo smo išli kao građani i insistirali smo da se nigde ne pominje to da smo poslanici. Ovakvo putovanje se dešava jednom u životu i ne bih ga propustio ni za šta na svetu, a ako sam prekršio stranačku disciplinu neka me kazne”, rekao je on.

Đukanović je dodao i da je, pošto je novinar, hteo da vidi pravu istinu o dešavanjima u toj zemlji, a da je uradio i “reportažu i neke intervjue”.

Prema njegovim rečima, u Donjecku na izborima bilo je i mnogo posmatrača iz Evropskog parlamenta.

U “odbranu” svog stranačkog kolege stao je i šef posalničkog kluba SNS Zoran Babić koji je takođe naglasio da su Đukanović i Blažić u Donjecku bili privatno. Analitičar Đorđe Vukadinović kaže da ovakvi odlasci sigurno nisu bezazleni i da mogu da nanesu štetu Srbiji koja pokušava da ima neutrlanu spoljnu politiku po pitanju dešavanja u Ukrajini.

"Nikada nije ništa bezazleno ali je meni bitnije da li su boravili privatno ili su stranka i Aleksandar Vučić to znali. Mislim da je veća verovatnoća da se sada iskrcaju vanzemaljci nego da su otišli bez znanja stranke i Vučića", kaže Vukadinović.

I analitičar Dejan Vuk Stanković smatra da ovakvi potezi ostavljaju utisak neozbiljnosti naše spoljne politike.

"Mislim da je ovo potez koji dovodi u pitanje stav države da se poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine i da je ovo suprotno tendenciji da se spoljna politika Srbije usklađuje sa EU", navodi Stanković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

15 h

Podeli: