EU odbila Putinov predlog

EU saopštila da je Putin pisao Briselu i tražio izmene sporazuma između EU i Ukrajine, ali da je Unija odbila da ponovo otvara sporazum bez saglasnosti Kijeva.

Izvor: B92

Petak, 26.09.2014.

16:02

Default images

Ruski predsednik Vladimir Putin u pismu upućenom šefu Evropske komisije Žozeu Manuelu Barozu, navodno preti kontramerama, ako se EU i Ukrajina ne budu pridržavale dogovora s Moskvom da odlože implementaciju sporazuma do 2016. godine.

Portparolka Evropske komisije Pija Ahrenkilde Hansen, potvrdila je da je Barozo od Putina dobio pismo koje se tiče sporazuma i dodala da će Brisel "naravno odlučiti kako da odgovori na najbolji način".

Ona je, međutim, naglasila da je ovde reč o "bilateralnom sporazumu" između Kijeva i Brisela, preneo je AFP.

"Ako bude bilo kakvih izmena, o tome moraju da se dogovore EU i Ukrajina. Mi ne tražimo bilo kakve izmene sporazuma, Ukrajina je slobodna i ima pravo da donosi odluke u svom interesu", rekla je Hansenova novinarima.

I ukrajinski i evropski parlament prošle sedmice, ratifikovali su sporazum o pridruživanju, što je bivši predsednik Ukrajine Viktor Janukovič odbio da učini prošle godine i tom odlukom pokrenuo političku krizu u bivšoj sovjetskoj republici.

Sporazum o pridruživanju, koji obuhvata i Sporazum o slobodnoj trgovini, u centru je nesuglasica između EU i Rusije o sudbini Ukrajine.

Na trilateralnim razgovorima EU-Ukrajina-Rusija 12. septembra, Unija je neočekivano saopštila da je pristala da odloži implementaciju delova Sporazuma o slobodnoj trgovini do kraja 2015.

Prema EU, ovo je korak podrške primirju, dogovorenom 5. septembra između Putina i ukrajinskog predsednika Petra Porošenka.

Izvori iz EU insistiraju na tome da su se trilateralni razgovori vodili samo o načinu implementacije dogovora, a ne i o njegovoj sadržini.

Moskva od tada pokušava da proširi razgovore i na amandmane o samom Sporazumu o pridruživanju, navodi izvor iz EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

13 h

Podeli: