"Crkva na Budaku provokacija"

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu zabrinuta je zbog otvaranja pravoslavne crkve na Budaku, u blizini Memorijalnog centra u Potočarima.

Izvor: B92

Sreda, 17.09.2014.

11:21

Default images

Iz Ambasade SAD, koja je i prošle godine pozivala na obustavu radova na ovom sada već sagrađenom i otvorenom objektu, za "Dnevni avaz" naglašavaju da su i razočarani što su vlasti entiteta RS propustile da u ovom slučaju pronađu rešenje, kako kažu, u duhu tolerancije.

"Naš stav nije se promenio. I dalje smo izuzetno zabrinuti zbog crkve na Budaku. Svrha izgradnje crkve u čijoj blizini nema mesta značajnije naseljenog srpskom populacijom i koja je tako blizu bivše masovne grobnice i Memorijalnog centra srebreničkog genocida je provokacija i ne služi legitimnim potrebama vernika", navode iz Kancelarije za odnose s javnošću.

Iz Ambasade, takođe, poručuju da uvažavaju svačije pravo na religiju i veru, ali naglašavaju da "potrebe i prava vernika moraju biti izbalansirana".

"Potrebe vernika moraju da budu izbalansirane s legitimnim pravima drugih, a u ovom slučaju, s pravima onih čije porodice su sahranjene u Potočarima kako bi u miru posećivali Memorijalni centar i dostojanstveno sahranjivali svoje najmilije", preciziraju svoj stav.

Oni smatraju da otvaranje crkve na Budaku "otvara nove rane kod Bošnjaka", stvara nove podele i dodatne netrpeljivosti među tamošnjim stanovništvom, kao i da "nerazumne provokacije ni na koji način ne doprinose pomirenju u BiH, pa je stoga neophodan smireniji i konstruktivniji pristup ovom pitanju".

Ambasada SAD je i razočarana što su vlasti RS, kako kažu, propustile da prepoznaju potrebu za pronalaženjem prihvatljivog rešenja koje je u duhu tolerancije, piše "Dnevni avaz".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

17 h

Podeli: