"Gubimo bitku sa ebolom"

Međunarodna medicinska organizacija Lekari bez granica je saopštila da svet gubit bitku sa zaustavljanjem širenja ebole.

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 02.09.2014.

16:40

Default images

Organizacija je apelovala je na na međunarodnu zajednicu da pošalje pomoć i medicinsko osoblje u zapadnu Afriku.

"Šest meseci od izbijanja najteže epidemije ebole u istoriji, svet gubi bitku sa zaustavljanjem njenog širenja. Lideri ne mogu da savladaju ovu transnacionalnu pretnju", izjavila je predsednica Lekara bez granica Žoan Liju u UN u Njujorku.

"Objava Svetske zdravstvene organizacije od 8. avgusta da epidemija predstavlja pretnju po zdravlje ljudi u čitavom svetu nije rezultirala odlučujućom akcijom i države su se u suštini pridružile globalnoj koaliciji pasivnosti", dodala je ona.

Liju je pozvala međunarodnu zajednicu da izdvoji novac za veći broj kreveta za regionalnu mrežu poljskih bolnica, pošalje obučeno osoblje i pokretne laboratorije širom Gvineje, Siera Leonea i Liberije, zapadnoafričkim zemljama u kojima vlada epidemija ovog smrtonosnog virusa, prenosi AFP.

Od ebole je do sada u zapadnoj Africi umrlo više od 1.500 ljudi, dok se broj obolelih procenjuje na 3.000.

Od nje je umrlo oko dve trećine obolelih tokom protekle četiri decenije, a u čak dve epidemije stopa smrtnosti je bila skoro 90 odsto.

Oboleli od ebole u Liberiji u nekoliko navrata su bežali iz karantina, a kao razlog za to navedena je potraga za hranom.

Na snimku koji je preneo britanski Telegraf, čovek inficiran smrtonosnim virusom neuspešno beži od doktora, koji, opremljeni skafanderima i kontejnerima sa sredstvom za dezinfekciju ipak uspevaju da ga savladaju i vrate u kamion UNICEF-a.

Zvanični lek za ebolu ne postoji, a eksperimentalni serum delovao je na jednog američkog doktora koji je zadobio ebolu u Africi.

Takođe i u zemljama centralne Evrope je navodno bilo sumnji na postojanje virusa ebole, a obolelo je i nekoliko lekara iz Španije, koji su se takođe našli u misijama u Africi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

11 h

Podeli: