Prošlo nevreme, narednih dana sunce

Kiša i dalje pada u Kostolcu, Vršcu i okolini, ali je situacija na terenu mnogo bolja nego juče. Meteorolozi kažu da je opasnost od nevremena u Srbiji prošla.

Izvor: B92, RTS

Petak, 01.08.2014.

07:55

Default images

Upozorenje i dalje važi za južni i istočni deo zemlje, a najavljeno nevreme tokom noći zaobišlo Niš i prešlo preko Prokuplja i Leskovca.

Ministar energetike Aleksandar Antić je rekao da uprkos teškim uslovima u Kostolcu energetski sistem zemlje nije ugrožen, da je Blok A2 sprema i da će biti stabilizovan tokom jutra, kao i proizvodnja uglja.

Antić je rekao da da bi, ako se vreme stabilizuje, sve moglo da bude sređeno za 15-ak dana.

"U Kostolcu se radi u neverovatnim okolnostima i kanali ne mogu da prime količinu padavina od 250 litara po kvadratnom metru, koliko je palo proteklih desetak dana. Situacija je izuzetno teška, kiša je izazvala velike posledice u kopu Drmno, tamo su ozbiljne količine vode. Međutim, to nije blizu onoga u Kolubari, a kada bi se vreme stabilizovalo bilo bi nam potrebno deset do petnaest dana da sve isušimo", rekao je Antić za RTS.

Situacija se stabilizuje i u Vršcu, iako sitna kiša i dalje pada u tom gradu. Voda se povlači sa ulica, a kako su za B92 rekli sa portala evrsac.rs nadležni i građani su radili jutros do 3h kako bi se izborili sa vodom.

"Mesić je koliko toliko zadržan u koritu, kiša je padala i noća, i dalje rominja, ali je situacija mnogo bolja. Kanali koji su ostali iz nekih drugih vremena mogu da prime svu vodu i situacija je bolja. Čeka se novi izveštaj Kriznog štaba", kažu sa portala evrsac.rs.

Podsetimo, u Vršcu je juče voda ugrozila mnoga domaćinstva, preplavila gradske ulice, a voda iz kanalizacije probila je i u suteren Opšte bolnice u Vršcu zbog čega je smanjen obim operacija.

Kako kažu meteorolozi, za veći deo zemlje više ne važi "crveno upozorenje", a u narednim danima bi konačno moglo da bude manje padavina i više sunca.

U narednih sedam dana sunčano i toplije

U Srbiji će danas biti promenljivo oblačno i nestabilno vreme mestimično sa kišom, pljuskovima, grmljavinom i lokalno obilnim padavinama uglavnom u istočnim i južnim krajevima.

Kako je saopštio Republički hidrometeorološki zavod, vetar će biti slab i umeren istočni i jugoistočni. Jutarnja temperatura vazduha iznosiće od 15 do 19, a najviša dnevna od 24 do 29 stepeni.

I u Beogradu će biti promenljivo oblačno vreme, povremeno sa kišom, kratkotrajnim pljuskovima i grmljavinom, a vetar će biti slab i umeren istočni i jugoistočni. Jutarnja temperatura vazduha iznosiće oko 19, a najviša dnevna oko 28 stepeni.

Danas 31. jula i tokom noći izmedju 31. jula i 1. avgusta u Srbiji se očekuju obilne padavine, u većini mesta od 20 do 40 litara po kvadratnom metru, lokalno i oko 80 litara po kvadratnom metru, uglavnom na jugu Banata, u Šumadiji, Pomoravlju, istočnoj i jugoistočnoj Srbiji.

Moguće su kratkotrajne vremenske nepogode sa gradom i ojujnim vetrom, upozorava se u saopštenju.

U Srbiji će, prema izgledima vremena za sedam dana, do 8. avgusta, biti pretežno sunčano i toplije vreme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

12 h

Podeli: