"FR podržava Srbiju na putu ka EU"

Predsednik i premijer Francuske podržavaju Srbiju na putu ka EU, ali i u unutrašnjim reformama, preneo je Vučiću francuski ministar ekonomije Arno Montbur.

Izvor: B92

Četvrtak, 03.07.2014.

07:07

Default images

Premijer Aleksandar Vučić, koji se nalazi u poseti Francuskoj, razgovarao je danas sa francuskim ministrom ekonomije, privrednog oporavka i digitalne ekonomije Arnoom Montburom, a prethodno se sastao i sa predstavnicima najvećih francuskih kompanija.

Prema oceni predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića današnja poseta Francuskoj je uspešna, a on od nje očekuje konkretne rezultate.

U izjavi novinarima Vučić je rekao da je naišao na odličan prijem te da je urađeno nekoliko važnih stvari za našu.

"Ono što danas u Srbiji ne postoji, na primer, železnički sistem, dogovorili smo da u budućnosti rešavamo zajedno s Francuzima. Dogovorili smo, takođe i zajedničke akcije u oblasti poljoprivrede, počev od aflatoksina, a rešavaćemo ih zajedno i koristeći francusko iskustvo i znanje", objasnio je Vučić.

Najavio je skori završetak razgovora s kompanijom Hačinson o dolasku i ulaganju u Srbiju i dodao da je reč o konkurentima Kuper standarda i Kontinentala, kao i da će to biti investicija u opštinu Ruma.

Vučić je naveo i da je francuski ministar ekonomije, privrednog oporavka i digitalne ekonomije Arno Montbur bio izuzetno otvoren u razgovoru, blagonaklon prema Srbiji, te da je istakao da postoji velika želja da se Srbiji pomogne ne samo u političkom smislu i na evropskom putu, već i tako da ljudi u Srbiji to u narednom periodu osete.

Kako je rekao, razgovarano je o mnogim projektima za koje su Francuzi zainteresovani, između ostalih i o aerodromu u Beogradu, pri čemu je on, dodao je, insistirao na aerodromima u Nišu i Kraljevu.

Ministar Montbur je, prema njegovim rečima, izrazio spremnost Francuske da razmotri načine i modele finasniranja metroa tako da ne utiču na povećanje javnog duga niti na veći fiskalni deficit, čime bi Srbija "dramatično povećala šanse za ekonomski oporavak u narednom periodu".

Kad je reč o metrou, Vučić je primetio da do sada nismo ni mogli o toj temi da razgovaramo, jer su građanima servirane neistine, a i za tu bi investiciju već u prvoj fazi bilo potrebno 700 miliona evra i isto toliko u drugoj fazi, što bi, prema njegovimm rečima, uticalo značajno na javni dug.

Vučić, kojem je ovo prva poseta Francuskoj od stupanja na dužnost premijera, sastao se u MEDEF-u (Mouvement des Entreprises de France) sa predstavnicima više od 40 kompanija, što je najveći broj kompanija prisutnih prilikom dosadašnjih poseta srpskih zvaničnika, a imao je i sastanak sa devet kompanija odvojeno, što, naglasio je, pokazuje zainteresovanost i želju francuskih privrednika da ulažu u Srbiju.

"Naišli smo na veliku otvorenost i očekujem konkretne rezultate od ove posete", naglasio je Vučić.

Upitan o prodaji Telekoma Vučić je rekao da se ne radi o prodaji "srebrnine" kako neki tvrde, već o kompaniji koja stalno gubi vrednost, zbog čega je potrebno iskoristiti trenutak kada se može dobiti najviše a onda taj novac uložiti u konkretne projekte.

Vučić je podsetio da je Srbija pokušala da proda Telekom 2011. i da tada nije mogla da dobije 1,2 milijarde evra, koliko je tražila, dodajući da je sada namera da se traži milijarda i po ili više.

Tender će biti otvoren i transparentan, rekao je premijer, naglasivši da francuske kompanije traže samo poštene uslove. On je naglasio da je francuska strana spremna da sa Srbijom podeli iskustva u primeni javno-privatnog partnerstva i predložio konkretnu saradnju između ministarstava ekonomije dve zemlje.

Na početku sastanka ministar Montbur je izjavio da je poseta premijera Vučića, ministra privrede Dušana Vujovića i gradonačelnika Beograda Siniše Malog izuzetna prilika za razvoj saradnje dve zemlje, a premijer Vučić rekao je da se Srbija nada i očekuje veće prisustvo Francuske u regionu Zapadnog Balkana.

Premijer Vučić je francuskog ministra obavestio i o reformama i novim zakonima, koje Srbija planira da usvoji do kraja leta, a posebno je zatražio podršku Francuske u realizaciji infrastrukturnih projekata, pre svega železnice, metroa i aerodroma.

U tom smislu francuski ministar je predložio formiranje bilateralne radne grupe koja će pronaći adekvatno rešenje i naglasio da dve vlade moraju biti uključene u proces realizacije ovih projekata, posebno metroa.

Na kraju sastanka premijer Vučić je zaključio da će, ukoliko ostvarimo 50 odsto od predloženog, uloga Francuske biti velika, a Srbija uspešnija.

Predsednik srpske vlade zahvalio je Francuskoj posebno na asisteniciji u pripremi donatorske konferencije i pozvao ministra Montbura da poseti Srbiju.

Vučić je danas prisustvovao radnom ručku na poziv predsednice Spoljnopolitičkog odbora Narodne skupštine Francuske Elizabet Gigu, sa kojom je razgovarao o evropskom putu Srbije, odnosima u regionu, o dijalogu između Beograda i Prištine, odnosima sa Rusijom i Ukrajinom, kao i o donatorskoj konferenciji koja će na inicijativu Francuske biti održana u Briselu 16. jula ove godine.

Prethodno se sastao sa francuskim privrednicima, a večeras će razgovarati sa francuskim premijerom Manuelom Valsom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

131 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

16 h

Podeli: