"EU ne priznaje rezultate na Krimu"

EU je saopštila da je referendum koji je danas održan na Krimu protivan ukrajinskom ustavu i međunarodnom pravu.

Izvor: B92

Nedelja, 16.03.2014.

21:58

Default images

Iz Brisela je najavljeno da će se sutra sastati ministri spoljnih poslova zemalja članica, koji će razmotriti stanje u Ukrajini i koji će doneti adekvatne mere tim povodom.

U saopštenju koje je potpisao predsednik Saveta Evrope Herman van Rompej i predsednik Evropske komisije Hose Manuel Baroso, stoji da je današnji referendum nelegalan i nelegitiman, kao i da njegovi rezultati neće biti priznati.

Rešenje ukrajinske krize mora biti zasnovano na teritorijalnom integritetu, suverenitetu i nezavisnosti Ukrajine, a u okvirima ustava te zemlje i u skladu sa međunarodnim standardima, naveli su.

Jedino ako radimo zajedno kroz diplomatski proces, koji uključuje i direktne pregovore između Ukrajine i Rusije, možemo naći rešenje za postojeću krizu, saopštili su iz Brisela.

EU je pozvala Rusiju da smanji broj svojih vojnika na Krimu, i to na onaj nivo od pre početka krize, kao i da ih povuče u svoje stalne stacionare, koji su predviđeni međusobnim sporazumima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

12 h

Podeli: