Levčenko: Referendum je presedan

Najavljeni referendum na Krimu opasan je presedan za međunarodni poredak i mogao bi da otvori vrata daljim ekspanzionističkim težnjama Rusije, kaže Levčenko.

Izvor: B92

Subota, 15.03.2014.

15:36

Default images

"Krim je opasan presedan u međunarodnom poretku i stoga nam je važna podrška međunarodne zajednice", naveo je ukrajinski smbasador u Zagrebu i Sarajevu na konferenciji za novinare, prenela je Hina.

On je ocenio da se tzv. "referendumom otvara Pandorina kutija u smislu da mira i bezbednosti neće biti nigde "tu u Evropi i ako se sada ne čuje snažan i ujedinjen evropski glas i glas celog sveta onda sledeći koraci mogu biti nepredvidivi za čitav međunarodno-pravni poredak".

"U Dumi je već pripremljen nacrt opasnog zakona da se svaka teritorijalna jedinica bilo koje zemlje gde žive ljudi koji govore ruski može odvojiti od države i biti primljena u sastav Ruske Federacije, po rezultatima referenduma. Ovaj zakon bi dopuštao uključivanje novih teritorija" u sastav Ruske Federacije, tvrdi Levčenko na konferenciji za novinare na kojoj je izneo stav Ukrajine o aktuelnoj situaciji na Krimu.

On je objasnio da bi na sličnu ideju o pripajanju Rusiji mogli doći i rusofoni delovi Moldove, Belorusije, Latvije, Estonije, Kazahstana, što znači da "takoreći svako selo ili opština može da uđe u novostvorenu državu".

Ukrajina smatra da "referendum" o Krimu ne može biti legitiman, a njegovi će rezultati "biti ništavni", navedeno je u izjavi za javnost koja je podeljena novinarima. Raspisivanje "referenduma" protivreči Ustavu Ukrajine kao i Ustavu Krima. Zato je raspisivanje i održavanje "krimskog referenduma" grubo kršenje ustava i nacionalnog zakonodavstva Ukrajine, a rezultati glasanja neće imati nikakve pravne snage, dodaje se u izjavi.

Upitan kako objašnjava činjenicu da Moskva govori da su predsednika Viktora Janukoviča i stari režim smenili fašisti i neonacisti, Levčenko je kazao da Moskvi "treba nekakvo pokriće za ono što se događa". Tako se misija Moskve pretvara u to da ona "mora da oslobodi ukrajinski narod od fašista i neonacista", naveo je ukrajinski diplomata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

13 h

Podeli: