Rusija koristi aerodrom na Arktiku

Rusko ratno vazduhoplovstvo ponovo koristi aerodrom na Arktiku, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Izvor: B92

Utorak, 29.10.2013.

14:58

Default images

"Obnavljanje baze vazduhoplovstva na ostrvu Kotelnji je završeno", rekao je prvi zamenik ministra odbrane Arkadij Baktin i dodao da je teretni avion An-72 sleteo na taj aerodrom danas u 5.30 po moskovskom vremenu (1.30 srednjoevropsko vreme).

Ruski zvaničnik precizirao je da su u toku radovi na produžavanju piste kako bi aerodrom mogao da prima i veće aviona i kako bi mogao stalno da se koristi.

On je naveo da su ruske vazdušne snage isporučile oko 40 tona tovara sa dva aviona Il-76 na to arktičko ostrvo.

Kotelnji se nalazu u arhipelagu Novosibirskih ostrva, u istočnom delu Arktika, i pripada Jakutskoj oblasti.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izdao je uredbu vojci da se obnove aerodromi u toj polarnoj oblasti, kako bi se koristili u trgovinskim rutama u Severnom moru i susednoj Arktičkoj zoni.

Početkom ovog meseca Putin je rekao da Rusija nikada neće "predati" svoje Arktičko more.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: