Buš: Proširenje NATO doprineće jačanju saveza

Izvor: B92

Sreda, 20.11.2002.

09:01

Default images

Proširenje NATO-a na sedam bivših komunističkih zemalja doprineće jačanju saveza i njegovoj većoj sposobnosti za borbu protiv "svetskih terorista koji mrze slobodu", izjavio je u sredu u Pragu američki predsednik Džordž Buš. Obraćajući se novinarima nakon susreta sa češkim predsednikom Vaclavom Havelom, on je pozvao sve članice NATO-a da se pridruže međunarodnoj koaliciji, predvođenoj SAD, čiji je cilj razoružanje Iraka.

"Neprijatelj (NATO-a) nije Rusija. Neprijatelji su svetski teroristi koji mrze slobodu, a zajedno možemo da pobedimo tog neprijatelja u ime slobode", poručio je Buš. "Čvrsto podržavam Evropu, celovitu, slobodnu i u kojoj vlada mir. Podržavam ideju da se NATO-u pridruže zemlje koje je njihova istorija podučila potrebi zaštite slobode po svaku cenu. Ulazak tih zemalja u NATO doprineće našem jačem povezivanju", dodao je američki predsednik. Buš je danas doputovao u jednodnevnu posetu Češkoj, pred održavanja redovnog godišnjeg samita NATO-a, 21. i 22. novembra, na kome se očekuje proširenje severnoatlantskog pakta na sedam zemalja, članica nekadašnjeg Varšavskog pakta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: